Το 1983, η οκτάχρονη Κρίστι Ντάουνς επέζησε από θαύμα αφού η μητέρα της Νταϊάν Ντάουνς πυροβόλησε εκείνη και τα αδέρφια της, Ντάνι και Σέριλ, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους στο Όρεγκον.

Η αρχή της ιστορίας

Η Κρίστι Ντάουνς ήταν μόλις πέντε ετών όταν οι γονείς της χώρισαν το 1980. Αλλά όσο δύσκολο κι αν ήταν γι' αυτήν να βιώσει τον χωρισμό των γωνιών της, το γεγονός αυτό θα ωχριούσε συγκρινόμενο με όσα συνέβησαν μόλις τρία χρόνια αργότερα - όταν η μητέρα της, Νταϊάν Ντάουνς, προσπάθησε να δολοφονήσει την Κρίστι και τα αδέρφια της επειδή ο νέος δεσμός της δεν ήθελε παιδιά.

Ενώ η μητέρα της, Νταϊάν Ντάουνς, είχε μια τραυματική παιδική ηλικία, ξέφυγε από τοξικό0 πατέρα της για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όχι μόνο παντρεύτηκε τον άνθρωπο με τον οποίο είχε σχέση  από το γυμνάσιο, αλλά απέκτησε τρία υγιή παιδιά: την Christie Downs, τη Cheryl Lynn Downs και τον Stephen "Danny" Downs. Δυστυχώς το ζευγάρι χώρισε, όπως προαναφέρθηκε, το 1980.

Σταδιακά, η Downs άρχισε να παραμελεί τα παιδιά της αναζητώντας έναν νέο σύντροφο, αλλά ο άντρας που βρήκε, ο Robert Knickerbocker, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να «γίνει μπαμπάς». Στις 19 Μαΐου 1983, η απελπισμένη διαζευγμένη γυναίκα προσπάθησε να σκοτώσει τα παιδιά της για να τα «ξεφορτωθεί». Στη συνέχεια είπε στην αστυνομία ότι ένας «ξένος με μαλλιά θάμνο» τα πυροβόλησε ενώ προσπαθούσε να κλέψει το αυτοκίνητο της οικογένειας.

Η επτάχρονη Cheryl πέθανε στο νοσοκομείο. Ο τρίχρονος Ντάνι έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω. Και η Κρίστι έμεινε προσωρινά ανίκανη να μιλήσει μετά από ένα εγκεφαλικό το οποίο υπέστη. Αλλά μόλις ξαναβρήκε τη φωνή της, τη χρησιμοποίησε για να αναγνωρίσει την αδίστακτη μητέρα της ως τον άνθρωπο που την πυροβόλησε.

Η Diane Downs

Η Christie Ann Downs γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1974 στο Phoenix της Αριζόνα. Ήταν το μεγαλύτερο από τα παιδιά της Νταϊάν Ντάουνς, ενώ ακολούθησαν η Σέριλ Ντάουνς στις 10 Ιανουαρίου 1976 και ο Στίβεν Ντάνιελ Ντάνι Ντάουνς στις 29 Δεκεμβρίου 1979. Δυστυχώς για τα τρία παιδιά, λίγο καιρό μετά το ζευγάρι χώρισε.

Γεννημένη ως Elizabeth Diane Frederickson στις 7 Αυγούστου 1955, η Diane Downs ήταν γέννημα-θρέμμα του Φοίνιξ. Αργότερα, όταν ήταν ήδη κατηγορούμενη για τη δολοφονία της μίας κόρης της και τον τραυματισμό των άλλων δύο παιδιών της, κατέθεσε ότι ο πατέρας της, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος, την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά πριν γίνει έφηβη. Στη συνέχεια, στο γυμνάσιο Moon Valley, γνώρισε τον Steve Downs.

Ενώ αποφοίτησαν μαζί, ο Steve κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενώ η Diane πήγε στο Pacific Coast Baptist Bible College στο Orange της Καλιφόρνια για σπουδές. Ωστόσο, τελικά εκδιώχθηκε λόφω συμπεριφοράς από τη σχολή μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Sun. Το ζευγάρι επανενώθηκε, αποφασισμένο να κάνει οικογένεια.

Ενώ η Christie Downs ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας, το οποίο συνήθως φέρνει ευτυχία, στην περίπτωση της οικογένειας Downs αυτό δεν συνέβη. Οι διαφωνίες για οικονομικά θέματα αλλά και οι κατηγορίες του Steve Για απιστίες της Diane, δημιουργούσαν συνεχή προβλήματα στο ζευγάρι. Μάλιστα, όταν γεννήθηκε ο Stephen, ο πατέρας του δεν ήταν καν σίγουρος ότι το αγόρι ήταν δικό του παιδί.

Το ζευγάρι τελικά χώρισε το 1980. Η Νταϊάν Ντάουνς ήταν 25 ετών και παραμελούσε συστηματικά τα παιδιά της. Συχνά επιστράτευε την μικρή Κρίστι για να προσέχει τα μικρότερα αδέρφια ή τα άφηνε στο σπίτι του πατέρα τους και έβγαινε συνεχώς στην προσπάθειά της να βρει νέο σύντροφο.

Αν και αρχικά φάνηκε ότι τα κατάφερε ένα χρόνο μετά το 1981, ο Robert Knickerbocker ήταν ήδη παντρεμένος με δικά του παιδιά. Η Ντάουνς εξιστόρησε τον πυρετώδη δεσμό τους σε ένα ημερολόγιο ενώ τα παιδιά της έδειχναν σημάδια υποσιτισμού. Η Κρίστι Ντάουνς δεν το ήξερε ακόμα, αλλά η μητέρα της σύντομα θα έφτανε σε οριακό ψυχολογικό σημείο — οδηγώντας στον θανάσιμο τραυματισμό την Κρίστι

Η Νταϊάν Ντάουνς πυροβόλησε τα παιδιά της εν ψυχρώ

Ενδιαφερόμενη για την επ αμοιβή παρένθετη μητρότητα, η Νταϊάν Ντάουνς υπέγραψε συμβόλαιο 10.000 δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 1981 και συμφώνησε να υποβληθεί σε τεχνητή γονιμοποίηση για ένα άτεκνο ζευγάρι, σύμφωνα με την Washington Post .

Το κορίτσι που γέννησε στις 8 Μαΐου 1982, το κορίτσι παραδόθηκε στους νόμιμους κηδεμόνες της ενώ η Ντάουνς επανέλαβε τη διαδικασία τον Φεβρουάριο του 1983 και πέρασε τρεις ημέρες σε μια κλινική γονιμότητας στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, η Νταϊάν οδήγησε την Κρίστι και την υπόλοιπη οικογένειά της στο Σπρίνγκφιλντ του Όρεγκον όπου ζούσαν οι γονείς της.

Με την υπόσχεση του Knickerbocker θα την ακολουθούσε όταν οριστικοποιηθεί το διαζύγιό του, η Downs ήταν χαρούμενη που ήταν κοντά στους γονείς της και μάλιστα βρήκε δουλειά στην Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Αλλά στη συνέχεια, ο Knickerbocker διέκοψε τη σχέση μαζί της.

Πεπεισμένη ότι ο εραστής της διέκοψε τη σχέση τους λόγω των παιδιών της, η Νταϊάν Ντάουνς πυροβόλησε την Κρίστι Ντάουνς και τα αδέρφια της έξι εβδομάδες αργότερα κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά συνηθισμένης διαδρομής στην οδό Old Mohawk στις 19 Μαΐου 1983.

Η Κρίστι Ντάουνς τους τράβηξε το όπλο της και πυροβόλησε με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,22  καθένα από τα παιδιά της. Στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε και οδήγησε στο νοσοκομείο, έχοντας ήδη διαμορφώσει στο μυαλό της το άλλοθι για την πράξη της.

«Όταν κοίταξα την Κρίστι νόμιζα ότι ήταν νεκρή», είπε στο ABC ο Δρ Στίβεν Γουίλχαϊτ από το Ιατρικό Κέντρο McKenzie-Williamette . «Οι κόρες της ήταν διεσταλμένες. Η αρτηριακή της πίεση ήταν ανύπαρκτη ή πολύ χαμηλή. Ήταν λευκή… Δεν ανέπνεε. Θέλω να πω, ήταν τόσο κοντά στον θάνατο, είναι απίστευτο».

Ο Wilhite θυμήθηκε ότι η Diane ήταν ψυχρή όταν της είπε ότι η Christie είχε υποστεί εγκεφαλικό και βρισκόταν σε κώμα. Σοκαρίστηκε όταν του πρότεινε να «τραβήξει την πρίζα» καθώς η Κρίστι ήταν πιθανότατα «εγκεφαλικά νεκρή». Ο γιατρος Wilhite κατάφερε να πείσει έναν δικαστή να ορίσει τον ίδιο και έναν ακόμα γιατρό νόμιμους κηδεμόνες της Christie Downs, ώστε να μπορέσουν να τη θεραπεύσουν «εν ειρήνη»

Η μικρή Cheryl Downs είχε ήδη υποκύψει στα τραύματά της. Ο Ντάνι Ντάουνς επέζησε αλλά δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά. Σύμφωνα με το ABC , ο Wilhite θυμήθηκε ότι κατάλαβε μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή που μίλησε στη μητέρα τους ότι η 28χρονη ήταν ο άνθρωπος που πυροβόλησε τα παιδιά. Αν και η αστυνομία δεν βρήκε ποτέ το όπλο της δολοφονίας, βρήκαν κάλυκες στο σπίτι της — και τη συνέλαβαν στις 28 Φεβρουαρίου 1984.

Πού είναι τώρα η Christie Downs;

Όταν η Christie Downs ανέκτησε την ικανότητά της να μιλάει, οι Αρχές ρώτησαν ποιος την πυροβόλησε και εκείνη απάντησε απλά, «Μαμά μου».

Η δίκη της Νταϊάν Ντόουνς ξεκίνησε στην κομητεία Λέιν στις 8 Μαΐου 1984. Το σοκαριστικό ήταν ότι η Νταϊάν Ντόουνς ήταν εμφανώς έγκυος.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας Fred Hugi υποστήριξε ότι πυροβόλησε τα παιδιά της για να αναβιώσει την σχέση με τον Knickerbocker.

Η υπεράσπιση, εν τω μεταξύ, στηρίχθηκε στην ιδέα ότι έφταιγε ένας «θαμνομάλλης ξένος».

Κατηγορούμενη για μία δολοφονία, δύο κατηγορίες για απόπειρα φόνου και εγκληματική επίθεση, η Νταϊάν Ντάουνς καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες στις 17 Ιουνίου 1984.

Η Diane Downs γέννησε ένα κορίτσι με το όνομα Amy Elizabeth στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με το ABC , την κηδεμονία του βρέφους ανέλαβε το κράτος, αλλά αργότερα υιοθετήθηκε από τον Κρις και την Τζάκι Μπάμπκοκ και μετονομάστηκε σε Ρεμπέκα. Μέχρι σήμερα, είναι η μόνη από τα παιδιά της Νταϊάν Ντάουνς που έχει μιλήσει δημόσια για τη μητέρα της.

Όσο για την Christie και τον Stephen "Danny" Downs σήμερα, υιοθετήθηκαν από τον Fred Hugi, παρέχοντάς τους ένα χαρούμενο σπίτι και μια στοργική μητέρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ενώ η Christie Downs συνεχίζει να υποφέρει από πρόβλημα στην ομιλία, το ενημερωτικό site Heavy ανέφερε ότι η συγγραφέας εγκλημάτων Ann Rule είπε ότι η ίδια έχει γίνει μια ευγενική και περιποιητική μητέρα.

Είναι παντρεμένη, γέννησε ένα γιο το 2005 — και μια κόρη την οποία ονόμασε Cheryl Lynn προς τιμήν της αδικοχαμένης  αδερφής της.

Η Νταϊάν Ντάουνς, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η τελευταία της ακρόαση για αίτηση αποφυλάκισης το 2021 έλαβε αρνητική απάντηση.

Στη φωτογραφία: Η Christie Downs (όρθια) με τη μητέρα της, τον αδερφό της Stephen (αριστερά) και την αδελφή της Cheryl Lynn (δεξιά).