Η Βέροια ως τόπος έχει μακραίωνη και σημαντική ιστορία. Και μόνο ως τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας και των πολέμων και εθνικών αγώνων που έχουν λάβει χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή, η σημασία της πόλης και της περιοχής συνολικότερα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Πριν από μερικά χρόνια, στη Βέροια ένας πρώην αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού είχε την ιδέα να συγκεντρώσει αντικείμενα από όλες τις πολεμικές συγκρούσεις της Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και να κάνει μία ιδιωτική συλλογή. Με αυτόν τον τρόπο ο συγκεκριμένος άνθρωπος δημιούργησε τον «Ιστορικό Συλλέκτη Βέροιας».

Πολλά χρήματα δαπανήθηκαν, τόσο για την απόκτηση του υλικού όσο και για την δημιουργία ενός χώρου όπου όλο αυτό θα ήταν προσβάσιμο και επισκέψιμο. Και έγινε.

Σταδιακά, όλο αυτό το εγχείριμα έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και κόσμος πολύς ξεκίνησε να στέλνει δικά του αντικείμενα, από παππούδες και πατεράδες ώστε να μπουν στη συλλογή.

Επιπροσθέτως, προστέθηκαν ιστορικά κειμίλια και στρατιωτικό ιστορικό υλικό από άλλες χώρες, κι έτσι αντί για μία συλλογή «στενού περιεχομένου», διαμορφώθηκε μία πλούσια συλλογή με ευρεία προέλευση αντικειμένων.

Η συλλογή του κ. Κανέλλου Ντόντου, έπαψε να είναι απλά ένα προσωπικό στοίχημα αλλά έγινε το στοίχημα μίας ολόκληρης πόλης: Η αξιοποίηση αυτής της εξαιρετικής συλλογής.

Εκείνη την περίοδο, η ιστορική οικογένεια Βλαχογιάννη από τη Βέροια αποφάσισε και παραχώρησε το κτίριο της αρχοντικής οικογενειακής κατοικίας και μαζί με τη Μητρόπολη Βεροίας η οποία προσέφερε υποστήριξη για τη συντήρηση και προβολή των εκθεμάτων και του υλικού, το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας εγκαινιάστηκε και πλέον αποτελεί ένα στολίδι της πόλης!

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το εσωτερικό του μουσείου. Μπορείτε επίσης να το επισκεφθείτε και να έχετε την εξαιρετική τύχη να σας κάνει την ξενάγηση ο ίδιος ο κ. Ντόντος