Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε καγκελάριος της γερμανίας, η Α. Μέρκελ επισκέπτεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκενάου παράλληλα με την προσφορά 60 εκατομμύριων ευρώ ως δωρεά για την συντήρηση του χώρου ο οποίος αποτελεί σύμβολο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, η κα Μέρκελ επισκέφθηκε τα κρεματόρια αφού πρώτα διέσχισε την σιδερένια πύλη με την διάσημη και παράλληλα τρομακτικά ειρωνική επιγραφή "Arbeit macht frei" ("Η εργασία απελευθερώνει....").

Μαζί με την κα Μέρκελ βρίσκεται και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες, ο κ. Στανισλάβ Μπαρτνικόφσκι, 87 ετών καθώς και εκπρόσωποι από την εβραϊκή κοινότητα.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" size="large" ids="2414,2413,2412"]

«Το Άουσβιτς είναι μουσείο, αλλά είναι επίσης και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο...Η Μνήμη είναι κλειδί για την οικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος», είπε ο κ. Πιοτρ Τζιβίνσκι, ο οποίος είναι ο διευθυντής του μουσείου του Άουσβιτς, πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου.

Ηταν κα Μέρκελ είναι η πρώτη γερμανίδα καγκελάριος που εκφώνησε ομιλία στην Ισραηλινή Βουλή, την Κνεσέτ, και μόλις η τρίτη που επισκέπτεται το Άουσβιτς έχουσα το αξίωμά της.