Οι γονείς και ο «σύζυγος» μιας νεαρής από την Τουρκία, η υποχρεώθηκε σε καταναγκαστικό γάμο σε ηλικία μόλις 6 ετών (!) καταδικάστηκαν σήμερα.


Η Χ.Κ.Γκ. (μόνο τα αρχικά του ονόματός της έχουν δοθεί στη δημοσιότητα), σήμερα είναι 25 ετών.
Η ιστορία της κοπέλας προκάλεσε την οργή της τουρκικής κοινής γνώμης, όταν ένας δημοσιογράφος δημοσίευσε αποσπάσματα από τη μήνυση που υπέβαλε σε βάρος των γονιών και του συζύγου της.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πατέρα του θύματος, ο οποίος ήταν επικεφαλής μουσουλμανικής αδελφότητας.

Εντάλματα εκδόθηκαν και εναντίον των άλλων κατηγορουμένων που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι μέχρι να αποκαλυφθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι δεν διώχθηκαν, παρά την καταγγελία γιατρού που εξέτασε την κοπέλα όταν εκείνη ήταν 14 ετών και δήλωσε στις αρχές ότι η ανήλικη είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Η νομοθεσία στην Τουρκία ορίζει ότι οι ανήλικοι μπορούν να συνάψουν γάμο στην ηλικία των 16 ετών «κατ’ εξαίρεση» και με απόφαση του δικαστηρίου ή στα 17 με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η κοπέλα είχε αναγκαστεί να παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, ο οποίος όμως δεν έχει νομική ισχύ στην Τουρκία.

Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που παρακολούθησαν τη δίκη, κατήγγειλαν τις «παρανομίες» των θρησκευτικών αδελφοτήτων.

«Μέσω των αδελφοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων καταχρώνται την πίστη των ανθρώπων», είπε η Φιντάλ Ατασελίμ, η γενική γραμματέας της φεμινιστικής πλατφόρμας «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 16 μέχρι 30 έτη.