Ένας οδηγός ο οποίος κόλλησε στο χιόνι, σε μία ορεινή περιοχή του Όρεγκον των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε το drone που είχε μαζί του για να στείλει σήμα SOS ζητώντας βοήθεια, χρησιμοποιώντας την επινοητικότητά του. 

Ο συγκεκριμένος οδηγός εγκλωβίστηκε στον Εθνικό Δρυμό Γουϊλαμετ της οροσειράς Κασκέιντς του Όρεγκον και η οικογένειά του δεν τον αναζήτησε άμεσα καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό και δεν γνώριζαν ότι έχει μεταβεί στο συγκεκριμένο ορεινό σημείο της πολιτείας.

Όταν αποκλείστηκε στο χιόνι, και με τη θερμοκρασία πολύ χαμηλή, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις αρχές αλλά και με φίλους του, χωρίς όμως να τα καταφέρει λόγω του σημείου όπου είχε αποκλειστεί.

Μαζί του όμως είχε, εκτός από το κινητό του και ένα drone και αυτός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη σωτηρία του. Τί έκανε λοιπόν ο εφευρετικός οδηγός;

Έγραψε ένα μήνυμα σε φίλο του με την ακριβή τοποθεσία του, πάτησε «αποστολή» και στη συνέχεια προσάρμοσε το κινητό στο drone του. Σήκωσε το σκάφος αρκετές εκατοντάδες μέτρα ψηλά, τόσο ώστε να «πιάσει σήμα» και να σταλεί το SMS.

«Το αυξημένο υψόμετρο επέτρεψε στο κινητό του να συνδεθεί με πύργο κινητός τηλεφωνίας και να στείλει το μήνυμα, που είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν δυνάμεις μας και να τον συνδράμουν», ανέφερε η Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης του Γραφείου του Σερίφη της κομητείας Λέιν.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι στη διάρκεια της διάσωσης του άνδρα, κατάφεραν να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν κι έναν άλλο οδηγό, που είχε παγιδευτεί επί «αρκετές μέρες» στα χιόνια. Οι διασώστες επαίνεσαν τον άνδρα για την επινοητικότητά του και τόνισαν ότι πήρε τη σωστή απόφαση να παραμείνει στο αυτοκίνητό του.

«Σπάνια πεθαίνει κανείς στο Όρεγκον λόγω έκθεσης στο κρύο, εφόσον περιμένει στο όχημά του να βρεθεί και να διασωθεί, αλλά δυστυχώς έχουμε δει πολλές φορές την τραγική έκβαση που είχε για ορισμένους η απόφασή τους να απομακρυνθούν», είπαν. Και συνέστησαν σε όσους οδηγούς κυκλοφορούν σε απόμερες περιοχές να ενημερώνουν προηγουμένως ένα άτομο της εμπιστοσύνης τους για τον προορισμό τους και πότε θα επιστρέψουν και να μην παρεκκλίνουν από το αρχικό σχέδιο.

Η επινοητικότητα έσωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και άλλους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί σε απόμερη περιοχή στη νότια Καλιφόρνια χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Η Κλόι Φιλντς κι ο φίλος της, Κρίστιαν Ζελάντα διέσχιζαν τον Εθνικό Δρυμό Άνχελες όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε γκρεμό εκατό μέτρων και κατέληξε σε φαράγγι. Το ζευγάρι κατάφερε να ζητήσει βοήθεια μέσα μιας νέας λειτουργίας της Apple, της “Emergency SOS” μέσω δορυφόρου στο κινητό τους, ένα iPhone 14. Η λειτουργία εντόπισε την πτώση τους κι ότι δεν έπιαναν σήμα και χρησιμοποίησε δορυφόρους για να τους συνδέσει με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.