Δύο κτίρια κατέρρευσαν εχθές το βράδυ στο κέντρο της Μασσαλίας, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, πιθανότατα, από διαρροή αερίου.


Σκόνη & θρύψαλα
40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μία τετραώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Μασσαλίας κατέρρευσε.

Το κτίριο συμπαρέσυρε στην πτώση του και το γειτονικό του κτίσμα. Αμέσως μετά την πτώση, προκλήθηκε πυρκαγιά. Σκόνη παντού και άνθρωποι με ελάχιστα υπάρχοντα στα χέρια, φανερά σκοκαρισμένοι, τρέχουν να σωθούν.

«Δεν ξέρω πώς συνέβη, ήταν τρελό. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου. Έτρεμαν όλα, όχι από πάνω μου ή από κάτω, κάτι πού σοβαρό συνέβη και το νοιώσαμε».

Αμέσως μετά την πτώση των δύο κτιρίων, ξέσπασε πυρκαγιά, βάζοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη συνοικία. Στο σημείο έφτασαν άμεσα περισσότεροι από 100 πυροσβέστες αλλά και ειδικές ομάδες απεγκλωβισμού.

«Δίνουμε μάχη με τη φωτιά που δυσκολεύει το έργο μας να βρούμε επιζώντες και να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο για ανθρώπους που πιθανότατα είναι παγιδευμένοι».

Παραμένουν εγκλωβισμένοι
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της μεγαλύτερης πόλης του γαλλικού νότου, με σοβαρά τραύματα, αλλά εκτός κινδύνου. Στο σημείο της καταστροφής βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Νταρμανέν.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν 4 με 10 εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα, η φωτιά μαίνεται και είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε καθώς τα μπάζα μάς εμποδίζουν να σβήσουμε την πυρκαγιά και πρέπει να απομακρύνουμε τα υλικά για την ασφάλεια των συνεργείων και προκειμένου να παρέμβουν».

Για προληπτικούς λόγους, οι γαλλικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση όλων των γειτονικών κτιρίων και περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Τα αίτια της κατάρρευσης των κτιρίων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, με τα γαλλικά ΜΜΕ να μιλούν για μιλούν για διαρροή αερίου.