Συνθέσεις…

m>Του Δημήτρη Τριάντου*

άποτε τα παιδάκια δεν περίμεναν τον Αϊ Βασίλη να τους φέρει δώρα, τα λεπτά χεράκια τους ιδανικά για την υφαντουργία, τα μικρά σωματάκια τους ιδανικά για τα λατομεία!

κατοντάδες χιλιάδες τζάκια σε όλα τα αρχοντόσπιτα - σήμα κατατεθέν του Λονδίνου- έκαιγαν τους χειμώνες και οι καπνοδόχοι τους έπρεπε να καθαρίζονται, οι στενοί σωλήνες είχαν μήκος πολλές δεκάδες μέτρα και διακλαδίζονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, κάθετα, οριζόντια και λοξά, μέχρι να βγουν στην ταράτσα.

Τρόπος να καθαριστούν δεν υπήρχε, παρά μόνο να μπει μέσα ένας μικρόσωμος άνθρωπος να τους καθαρίσει από την αιθάλη, ειδικά στις γωνίες που κατακαθόταν, δουλειά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δύστυχων παιδιών. Οι ηλικίες που προτιμούσαν οι εργολάβοι ήταν 5-10 ετών, ενώ άφηναν τα παιδιά χωρίς τροφή, για να μην παχαίνουν, οπότε δε θα χωρούσαν στα στενά ανοίγματα.

[caption id="attachment_1771" align="alignright" width="216"] Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος[/caption]

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20.000 παιδιά πέθαναν από ασφυξία ή σφήνωσαν σε στροφές κι έμειναν εκεί αβοήθητα μέχρι να σβήσουν. Τα χαμίνια στις φτωχογειτονιές συλλαμβάνονταν με το ζόρι, άλλα ήταν ορφανά από τις αποικίες, ενώ μερικοί φτωχοί Άγγλοι αγρότες τα πουλούσαν. Ξεσηκώθηκαν επιστήμονες και νομικοί, οι εργολάβοι όμως είχαν μεγαλύτερη επιρροή στο Κοινοβούλιο, 2 αιώνες χρειάστηκαν για να περάσουν νόμοι, που το απαγόρευσαν χωρίς όμως στην αρχή να εφαρμοσθούν.

 

2 style="text-align: center;">Ξεσηκώθηκαν επιστήμονες και νομικοί, οι εργολάβοι όμως είχαν μεγαλύτερη επιρροή στο Κοινοβούλιο, 2 αιώνες χρειάστηκαν για να περάσουν νόμοι, που το απαγόρευσαν χωρίς όμως στην αρχή να εφαρμοσθούν

trong>Η άλλη πλευρά της Βιομηχανικής Επανάστασης και της περίφημης (υποκριτικής) Βικτωριανής εποχής, η μεγαλύτερη Αυτοκρατορία που γνώρισε ο κόσμος ήταν η Βρετανική. Η Ρωμαϊκή, Βυζαντινή δεν μπορεί να συγκριθεί μπροστά της, μια που ακόμα δεν είχαν ανακαλυφθεί οι Νέες Χώρες.

Η Βασίλισσα Βικτωρία έλεγε με υπερηφάνεια « Στο Βασίλειο μου ο Ήλιος δεν δύει ποτέ» και είχε δίκιο, όποτε έδυε από την πια πλευρά της γης, ανέτειλε από την άλλη, την ίδια εποχή η μάνα έλεγε στα κορίτσια την πρώτη νύχτα του γάμου τους « κλείσε τα μάτια και σκέψου την Αγγλία» ακόμα και η ευχαρίστηση στον έρωτα απαγορευμένη, κύριος λόγος της συνεύρεσης να παραχθούν αγόρια-στρατιώτες να υπερασπισθούν την Αυτοκρατορία.

Ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς (Charles Dickens) δούλευε ως παιδί σε εργοστάσιο βερνικιών βιώνοντας στο πετσί του την υποκρισία, από τα βιώματα του μας έδωσε τον "Όλιβερ Τουίστ" και την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία».

Περπατώντας στην Χριστουγεννιάτικη εορταστική πόλη, μου ήρθαν αυτές οι εικόνες στο μυαλό και έκανα τις συγκρίσεις με το σήμερα, να είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Και οι προηγούμενες γενιές ψυχή είχαν, πολύ τυχερή η γενιά μου που δεν γνώρισε πoλέμους, εμφυλίους και άλλες συμφορές. Ζητούμενα αιώνων είναι σήμερα δεδομένα, περνάμε καλά Χριστούγεννα όχι ως ευχή αλλά ως πραγματικότητα!

Φωτο 1918, εργαζόμενο αγγελούδι, από τον Lewis Hine, του οποίου οι φωτογραφίες βοήθησαν στο να προωθηθούν νόμοι για τα δικαιώματα των παιδιών στις ΗΠΑ, χρώμα έχει προσθέσει ο Χ. Καπλάνης

*Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου https://www.facebook.com/triantos.stomatologos/