Συνθέσεις…

m>Του Δημήτρη Τριάντου*

? Δεκεμβρίου, Παγκόσμια μέρα AIDS, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS προήλθε από μετάλλαξη ιού που μόλυνε αρχικά χιμπαντζήδες την δεκαετία του 1920, πέρασε σε εμάς είτε από την κατανάλωση του κρέατος τους είτε από επαφή των κυνηγών με το μολυσμένο αίμα τους, παρέμεινε αρχικά περιορισμένος σε μια περιοχή (Κονγκό) και με τις μετακινήσεις πληθυσμών εξαπλώθηκε παντού. Στην Νέα Υόρκη ήρθε περίπου το 1971, η μόλυνση δηλ. προϋπήρχε του 1981 όταν πρωτοπεριγράφηκε, απλά παλιότερα πέθαινες από πνευμονία ή κάποια κακοήθεια και καταγραφόταν στα χαρτιά ως αίτιο η αντίστοιχη πάθηση ενώ στην ουσία οι ασθενείς είχαν υποκύψει στον ιό. Από λάθος νομίζαμε ότι είχαμε εντοπίσει τον άνθρωπο που έφερε τον ιό στην Β. Αμερική, τον περίφημο ασθενή Ο (zero patient) έναν ωραίο αεροσυνοδό των Καναδών Αερογραμμών που ταξίδευε πολύ συχνά και είχε πάνω από 2.500 ερωτικούς συντρόφους μέσα σε μια δεκαετία σε διάφορες Αμερικανικές πόλεις, 30 χρόνια μετά τον θάνατο του αθωώθηκε!, αφού βρήκαν το ιό μελετώντας δείγματα αίματος πριν ακόμα αυτός αρχίσει να εργάζεται, η ζημιά όμως είχε γίνει πλασάροντας την εικόνα των απερίσκεπτων ομοφυλόφιλων με την επικίνδυνη ερωτική συμπεριφορά δημιουργώντας φόβο, οργή, απόρριψη, στιγματισμό.

[caption id="attachment_1771" align="alignright" width="198"] Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος[/caption]

Στην Ελλάδα έχουμε 17.241 μολυσμένους (83% άνδρες), μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 2.846. Θυμηθείτε, ο μόνος υπαρκτός κίνδυνος σήμερα οι μολυσμένοι που το αγνούν! Εάν θέλεις να εξεταστείς (ανώνυμα) υπάρχουν γρήγορα τέστ που σου δίνουν απάντηση σε 20 λεπτά (αλλάζουν χρώμα, εάν είναι θετικό), πάντα ακολουθεί επιβεβαίωση άλλες τρείς φορές για μην γίνει κάποιο λάθος, τα καλύπτουν τα Ταμεία, κανονικό κόστος 10 ευρώ, προσοχή μόνο, πρέπει να έχει περάσει κάποιο διάστημα από την επαφή (περίπου 2 μήνες) για να δώσει αποτέλεσμα, εάν βγει αρνητικό αλλά εσύ ακόμα αμφιβάλλεις επανέλαβε το . Εάν νομίζεις ότι ήρθες σε επαφή με μολυσμένο άτομο (π.χ έσπασε το προφυλακτικό) μπορείς να ζητήσεις να σου χορηγηθεί θεραπεία εντός 48 ωρών (για ένα μήνα), εάν αφήσεις να περάσουν 4-5 μέρες, δεν θα είναι αποτελεσματική!

 

[gallery td_select_gallery_slide="slide" link="none" ids="2385,2377,2375,2374,2376"]

Φωτο 1. Η διάσημη «τριχωτή λευκοπλακία», λευκές πλάκες δεξιά και αριστερά της γλώσσας, ως η πρώτη εκδήλωση της μόλυνσης σε ασθενή που αγνοεί την ύπαρξη της. Παρόμοια, μια κόκκινη κηλίδα στα ούλα ή στον ουρανίσκο μπορεί να είναι το περίφημο σάρκωμα Kaposi (που είχε στο δέρμα ο Tom Hanks στην ταινία «Φιλαδέλφεια»). Το «δείξε μου το στόμα σου να σου πω εάν είσαι υγιής» ισχύει, το AIDS στο στόμα μπορεί να εμφανιστεί με πάνω από 50 διαφορετικές βλάβες. Μόλις ένα μήνα πριν είδα ένα 28χρονο κύριο με τέτοια βλάβη, ήρθε από την Μακεδονία για να με δει, ελπίζω να διαβάσει την ανάρτηση και να επικοινωνήσει για περαιτέρω εξετάσεις. Αν κάνετε στοματικό έρωτα χωρίς προφυλακτικό μην δεχτείτε σπέρμα στο στόμα σας, κίνδυνος υπάρχει και εάν στο στόμα υπάρχουν πληγές ή μικρές αμυχές, αιμορραγία π.χ από το βούρτσισμα των δοντιών, γενικά όμως ο κίνδυνος είναι χαμηλός γιατί το σάλιο μας προστατεύει!

Φωτο 4. Τα καλύτερα προφυλακτικά από latex, τα άλλα σπάνε εύκολα. Ποτέ μην αγοράζετε από τον δρόμο ή από καταστήματα αναψυχής, στα κακής ποιότητας ο ιός διαπερνά την μεμβράνη μέσω μικρών πόρων. Ελέγξτε ημερομηνία λήξης, να μην είναι εκτεθειμένα στην ζέστη (ήλιος, μεγάλο διάστημα στις τσέπες, μπορεί να αλλοιωθούν), μην τα ανοίγετε με τα δόντια. Διαλέξτε σωστό μέγεθος, μετρηθείτε πρώτα (μήκος και πάχος του πέους πάντα σε στύση). Μετά το πετάς, ποτέ δεύτερη χρήση! Υπάρχουν και εξειδικευμένα ανάλογα με την επαφή (στοματική, κολπική, πρωκτική)

Φωτο 2. Από τις πιο συγκινητικές και επιδραστικές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα: 1990, ένας 32χρονος ο David Kirby με βλέμμα χαμένο και μορφή αποστεωμένη «σβήνει» στο πατρικό του χτυπημένος από το AIDS, πλαισιωμένος από την αγαπημένη του οικογένεια που τον θρηνεί. Την φωτο τράβηξε μια φοιτήτρια δημοσιογραφίας για το περιοδικό LIFE και άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που έβλεπε ο κόσμος την αρρώστια. Ο ίδιος ο Kirby ζήτησε να φωτογραφηθεί ώστε να στείλει ένα μήνυμα ζητώντας από την φωτογράφο να μην εκμεταλλευτεί (την φωτο) οικονομικά. Την φωτο χρησιμοποίησε δύο χρόνια αργότερα η Benetton σε καμπάνια της προκαλώντας οργή. Τα πιο γνωστά περιοδικά, η Elle, Vogue, Marie Claire αρνήθηκαν να την φιλοξενήσουν στις σελίδες της υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία εμπορευματοποιούσε το θάνατο. Αντέδρασε και η Καθολική Εκκλησία θεωρώντας ότι παρέπεμπε στην Παναγία που θρηνεί τον Χριστό. Οι γονείς αντέδρασαν «Η φωτογραφία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αυτό ήταν που ήθελε ο David, μια τελευταία ευκαιρία να τον δει ο κόσμος ανάμεσά μας, κοντά μας, η Benetton δεν μας χρησιμοποίησε, εμείς τη χρησιμοποιήσαμε» όλοι σώπασαν!

Φωτο 4. Ο πρώτος επώνυμος Έλληνας που πέθανε από AIDS, ο συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας. «Πώς φαντάζεστε τον παράδεισο;» «με πολύ ψηλά ταβάνια και ακριβό νοίκι… τον διακοσμείς όπως θέλεις», θα τον ακολουθήσει ο Billy Bo στο απόγειο της φήμης του, το 1987, ο καλός ηθοποιός Λευτέρης Βουρνάς θα δώσει τέρμα στη ζωή του μόνο με την υποψία της νόσου. Στο εξωτερικό, θρυλικά ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού, σχεδόν κανείς δεν είχε ομολογήσει ότι πάσχει, ο θάνατος τους ευαισθητοποίησε τον κόσμο, φτιάχτηκαν σωματεία, ταμεία αρωγής : Ροκ Χάντσον, Αντονι Πέρκινς, ο Μπραντ Ντέιβις, ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του «Εξπρές του Μεσονυχτίου», ο μεγάλος Φρέντι Μέρκιουρι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Κλάους Νόμι, ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Φουκώ, ο Ισαάκ Ασίμωφ. Τα κατάφερε όμως και ζει μια κανονική ζωή εδώ και 30 χρόνια ο «Μικελάντζελο των καταδύσεων», ο καλύτερος καταδύτης όλων των εποχών, ο Ευθύμιος ("Γκρεγκ") Λουγκάνις, ο σουπερστάρ του NBA Μάτζικ Τζόνσον, ο ηθοποιός Τσάρλι Σιν κλπ

Ο Βασίλης Κουρκουμέλης (φωτο 3) , ο Billy Bo, γεννιέται στα Καμίνια του Πειραιά όταν οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και πέρναγε ακόμα ο νερουλάς, «ένας Πρίγκηπας σε λάθος περιβάλλον» με διαβατήριο το ταλέντο του και την ανδρόγυνη ομορφιά του φεύγει για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του χωρίς ποτέ να αναφέρεται στην καταγωγή του, ανοίγει μια τρύπα στην Σόλωνος στο Κολωνάκι και γίνεται επανάσταση, οι επιδείξεις μόδας του διαρκούν 3 μέρες για να χωρέσουν όσοι συνωστίζονται στο ατελιέ του, ντύνει Μελίνα, Αλίκη, Ζωή, Μιμή, Έλενα Ναθαναήλ, Μαρινέλλα εφοπλιστικές και βασιλικές οικογένειες, ο Βαλεντίνο τον ερωτεύεται, η λέξη Καμίνια πάντα απαγορευμένη, μεθάει από επιτυχία «δεν πατάω στην γη, γιατί δεν θέλω», παραμένει ένα μικρό παιδί που ότι χρήματα βγάζει τα τρώει με τους φίλους του.

Στο απόγειο της δόξας του ανοίγει κατάστημα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ταυτόχρονα αρχίζουν οι πρώτοι πυρετοί και ιδρώτες, χάνει 19 κιλά, πηγαίνει στην Παναγιά της Τήνου " είδα την Παναγιά να φεύγει τρέχοντας, δεν είναι καλό σημάδι ", Δεκέμβριος του 1986, στα εγκαίνια στην Νέα Υόρκη έλειπε, λένε ότι εγκλωβίστηκε στα χιόνια, αυτός είναι στο Παρίσι στο ίδιο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε ο Ροκ Χάτσον ακούγοντας ηχογραφημένη την Θεία Λειτουργία για να παίρνει δύναμη, όλες του οι οικονομίες έχουν πάει στους γιατρούς, μετά Αμερική, 24 Μαΐου 1987, στο αεροπλάνο της TWA από Νέα Υόρκη για Αθήνα, οι δύο από τις δέκα βαλίτσες γεμάτες φάρμακα, η αεροσυνοδός αρνείται να τον αφήσει να ταξιδέψει «μπορεί να πεθάνει στο αεροπλάνο μέσα » με μεσολάβηση του κυβερνήτη ταξιδεύει , προλαβαίνει να δώσει συνέντευξη και να συγκλονίσει!

Πρώτη φορά βλέπαμε στην Ελλάδα πως είναι ένας ασθενής με AIDS, η δημοσιογράφος (που βραβεύτηκε από το ίδρυμα Μπότση) στην θέα παραλίγο να καταρρεύσει «Γράψτε ότι ζω. Κάποτε παρουσιάσατε στον «Ταχυδρόμο» το σπίτι μου στη Μύκονο και το ονομάσατε “Το καταφύγιο του Απόλλωνα”. Ήμουν ευτυχισμένος τότε, γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες. Φωτογραφίστε με και τώρα, απογυμνωμένο από όλα…τιμωρήθηκα...ήμουν φιλόδοξος και υπερόπτης, ο Θεός μας θέλει ταπεινόφρονες », ο Μητροπολίτης Δανιήλ σχολιάζει « Ο Θεός δίνει Ζωή δεν αφαιρεί ζωές». Ο σύγχρονος Άδωνις έσβησε στις 13 Ιουνίου 1987, στα 33 του, στα χρόνια του Χριστού, στο σπίτι του στο Καβούρι, με έναν Εσταυρωμένο μπροστά του, δύο μέτρα ύψος χωρίς να τον βλέπει γιατί είχε χάσει το φως του !

5 Ιουνίου 1981: πρώτη επίσημη περιγραφή, 1983: ανακάλυψη του ιού, 1985: το πρώτο διαγνωστικό τεστ διαθέσιμο, 1987: το πρώτο φάρμακο (AZT), 1995: εισάγεται η πλέον αποτελεσματική θεραπεία ( HAART ), 2001: μεγάλη μείωση της τιμής των φαρμάκων για να είναι διαθέσιμα σε περισσότερους, 2002: το πρώτο γρήγορο τεστ εντός 20 λεπτών, 2011: το πρώτο χάπι με συνδυασμό φαρμάκων «όλα σε ένα», 2017: για πρώτη φορά στην ιστορία της νόσου σχεδόν οι μισοί μολυσμένοι φορείς παγκοσμίως (19,5 εκ. άνθρωποι) λαμβάνουν επιτέλους θεραπεία που μειώνει τόσο πολύ τον ιό από το αίμα, που αν και υπάρχει δεν ανιχνεύεται πια και το άτομο δεν είναι πια μεταδοτικό και ζει μια κανονική ζωή, η θεραπεία του από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού!

Ποτέ στο παρελθόν η επιστημονική κοινότητα δεν αντέδρασε τόσο γρήγορα, αποτελεσματικά και τόσο συντονισμένα μεταξύ φορέων από διάφορα κράτη, η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS γέμισε όλους υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση , πραγματικό succes story, σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν φοβάται τίποτε, ποιος το περίμενε η μάστιγα του αιώνα, σήμερα χρόνια νόσος, άντε οσονούπω και ο καρκίνος,

Πόσο τυχερές οι νέες γενιές, δεν ξέρω αν θα έχουν λεφτά, σίγουρα θα έχουν σωματική υγεία, όσο για την ψυχική αρκεί να επαναπροσδιορίσεις αξίες και προτεραιότητες, καλό μήνα αισιόδοξοι όσο ποτέ!

 

*Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου https://www.facebook.com/triantos.stomatologos/

href="https://www.facebook.com/profile.php?id=100001852400562" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.facebook.com/profile.php?id=100001852400562