Συνθέσεις…

m>Του Δημήτρη Τριάντου*

Το όνομα από τη ρίζα του Ελληνικού (και όχι makedonski), ρήματος αλέξω= απωθώ, αποκρούω + ανήρ (ανδρός). Αυτός που απωθεί τους άνδρες (τους εχθρούς), ο πολύ γενναίος πολεμιστής. Τις παράγωγες λέξεις με την σημασία της απώθησης: αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο κλπ, πρέπει να είσαι Έλληνας για να τις καταλαβαίνεις.

Δεν έχασε ούτε μία μάχη, η ιδιοφυΐα του μελετάται ακόμη σε στρατιωτικές ακαδημίες. Θαυμαστές του όλοι οι μεταγενέστεροι π.χ Ιούλιος Καίσαρας, Μέγας Ναπολέων .... Για εμάς ο μεγαλύτερος των Ελλήνων, μερικοί που τον έχουν χαρακτηρίσει τον μεγαλύτερο σφαγέα, εκτός τόπου και χρόνου, από την πόλη έρχομαι….

[caption id="attachment_1771" align="alignright" width="237"] Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου[/caption]

'Αλλο το πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής, δεν κρίνεις με βάση τα σημερινά δεδομένα, σήμερα το μεγαλύτερο αγαθό είναι η ειρήνη, την εποχή εκείνη η πολεμική αρετή και ανδρεία! O πολυβραβευμένος Αισχύλος ζήτησε στο ταφικό του επιτύμβιο να τον υμνήσουν για την συμμετοχή του στη μάχη του Μαραθώνα και όχι για το λογοτεχνικό του έργο!

2. Ξεκίνησε την εκστρατεία στην Ασία με 70 τάλαντα (1 τάλαντο επαρκούσε για την μηνιαία μισθοδοσία των 200 ανδρών μιας τριήρης). Μετά τη συντριβή του Δαρείου στην μάχη της Ισσού, βρήκε στην σκηνή του 3.000 τάλαντα! ποσό πέραν κάθε φαντασίας.

Ο Αλέξανδρος που ένιωθε ζάπλουτος μπροστά στα μέτρα και τα σταθμά της μικρής Ελλάδας, σύντομα έμαθε ότι αυτά δεν ήταν παρά το χαρτζιλίκι του Δαρείου για τα μικροέξοδα! Αργότερα, στις αποθήκες του Μεγάλου Βασιλέα, βρήκε άλλα 120.000 τάλαντα! Για να μεταφερθεί ο θησαυρός της Περσέπολης στα Σούσα χρειάστηκαν 20.000 μουλάρια και 5.000 καμήλες, ποτέ άλλοτε στην Ιστορία δεν έχει αναφερθεί μεταφορά τέτοιου θησαυρού!

3. Έδωσε το όνομά του σε περισσότερες από 70 πόλεις. Αλεξάνδρειες ιδρύθηκαν σε εδάφη της Τουρκίας, του Ιράν, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Σε μάχη στην Ινδία, ο Βουκεφάλας πέθανε από σοβαρά τραύματα, εκεί ίδρυσε μια πόλη με το όνομα του.

trong>Tο θρυλικό άλογο είναι το μοναδικό στην Ιστορία που ετάφη με Βασιλικές τιμές !

4.Το ελάττωμα του? Τα 'πινε το παιδί μας, τα 'πινε! Συχνά, κάτω από την επίδραση του κρασιού, κοιμόταν 2 μέρες συνέχεια. Επάνω στο μεθύσι του σκότωσε τον Κλείτο, τον πολυαγαπημένο του φίλο και στρατηγό στον οποίο χρωστούσε τη ζωή του (εντυπωσιακή η σκηνή της ταινίας του Όλιβερ Στόουν που τον σκοτώνει).

Κάποτε έφτασε στα αυτιά του μεγάλου ρήτορα Δημοσθένη η φήμη ότι ο Βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν μανιώδης πότης, κι ότι καυχιόνταν δημόσια γι αυτό και αποκρίθηκε «πείτε του, αυτό δεν είναι προσόν Βασιλιά, αλλά προσόν… σφουγγαριού!».

trong>Η φράση έμεινε μέχρι τις μέρες μας " πίνει σαν σφουγγάρι ".

[caption id="attachment_1858" align="aligncenter" width="399"] Ακόμα και σήμερα στα διόδια εισόδου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η πόλη αναγράφεται και στα Ελληνικά, μαζί με τα Αραβικά[/caption]

5. Το πιο όμορφο χαρακτηριστικό του ήταν τα μαλλιά του που τα έλουζε με πανάκριβο κρόκο για να διατηρούν το λαμπερό χρώμα τους. Κοντός (1 μέτρο και 50 εκ.), πάντα ξυρισμένος. Ως τη γενιά του πατέρα του Φιλίππου, η γενειάδα ξεχώριζε "the men from the boys", ο Αλέξανδρος λάνσαρε το "αγένειο" στυλ!

Ηταν ο πρώτος που καθιέρωσε την προσωπολατρία βάζοντας τον Λύσιππο να του φτιάχνει ωραιοποιημένα πορτραίτα. Η ωραιοποίηση και η λατρεία των ηγετών διαπέρασε τους αιώνες, τα έθνη και τις ιδεολογίες. Από τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες μέχρι τον Στάλιν και τον Κώστα Σημίτη, (θυμάστε που με το photoshop είχε εξαφανίσει στις προεκλογικές αφίσες τις ελιές από το πρόσωπο του! άλλο πρόσωπο βλέπαμε στην τηλεόραση και άλλο στις αφίσες!)

6. Η κηδεία του, η πιο ακριβή της παγκόσμιας ιστορίας. Η άμαξα που μετέφερε τη σορό του ζύγιζε πάνω από 100 τόνους και την έσερναν 64 ημίονοι, διακοσμημένη με χρυσο και χιλιάδες πολύτιμους λίθους. Η σημερινή της αξία υπολογίζεται τουλάχιστον σε 5 δις ευρώ!

[caption id="attachment_1857" align="aligncenter" width="377"] Ζωγραφική αναπαράσταση της νεκροπομπής του σύμφωνα με την περιγραφή του Διόδωρου[/caption]

7. Έπασχε από ετεροχρωμία, όπου οι ίριδες των ματιών διαφέρουν σε χρώμα μεταξύ τους, διέθετε ένα γαλάζιο και ένα καφέ μάτι. Την ίδια παραλλαγή είχε και ο Άγγλος τραγουδιστής Ντέιβιντ Μπόουι (David Bowie)

8. Στην τράπουλα απεικονίζεται ως Ρήγας σπαθί. Οι υπόλοιποι είναι: ο Καρλομάγνος (κούπα), ο Δαβίδ (μπαστούνι) και ο Ιούλιος Καίσαρας (καρό)

9. Ο θρύλος της ροκ, Τζιμ Μόρισον ήταν ένας από τους αναρίθμητους διαχρονικά θαυμαστές του Μεγάλου Μακεδόνα. Τον συγκινούσε το γεγονός ότι έζησε τόσο λίγο, τόσο έντονα και τόσο πετυχημένα. Ό,τι ήθελε το κατέκτησε, για αυτό έλεγε "we want the world and we want it now". Οι βιογράφοι του λένε ότι η χαρακτηριστική στάση του σώματός του στις συναυλίες του δεν ήταν τυχαία, συνήθιζε να κλίνει το κεφάλι του προς την αριστερή πλευρά, όπως κλασικά απεικονίζεται στις προτομές του ο Αλέξανδρος. Ο Μάικλ Φελπς, ο Αμερικανός ολυμπιονίκης της κολύμβησης, με 27 Ολυμπιακά μετάλλια, συχνά πυκνά γράφει στον λογαριασμό του στο twitter την φράση που είχε πει ο Μ. Αλέξανδρος «Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει»

10. Ο μακαρίτης Φιντέλ Κάστρο, ο φίλος του Μίκη, ονόμασε 3 από τα παιδιά του προς τιμήν του, Alexander, Alexis και Αlejandro, ζουν όλοι.

[caption id="attachment_1859" align="aligncenter" width="497"] στο Εθνικό χαρτονόμισμα του Αφγανιστάν, στα δεξιά εικονίζεται νόμισμα όπου γράφεται στα Ελληνικά ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ, ο Έλληνας βασιλιάς της Βακτριανής μεταξύ 167-159 π.Χ. Ακόμα την εποχή του μνημονεύουν[/caption]

11. Το καλύτερο απόφθεγμα του Μεγάλου Μακεδόνα: «Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.»

φωτο 1. Μετά το θάνατο του, ο φίλος του αρχιτέκτονας Δεινοκράτης πρότεινε να σκαλίσει την μορφή του σε γιγαντιαία κλίμακα πάνω στο Βουνό Άθως, σχέδιο που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

φωτο 2. ακόμα και σήμερα στα διόδια εισόδου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η πόλη αναγράφεται και στα Ελληνικά, μαζί με τα Αραβικά !

Φωτο 3. στο Εθνικό χαρτονόμισμα του Αφγανιστάν, στα δεξιά εικονίζεται νόμισμα όπου γράφεται στα Ελληνικά ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ, ο Έλληνας βασιλιάς της Βακτριανής μεταξύ 167-159 π.Χ. Ακόμα την εποχή του μνημονεύουν!

*Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου https://www.facebook.com/triantos.stomatologos/