H πανδημία του Covid-19 έχει φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα της θερμομέτρησης ως ένα βασικό μέσο ενάντια στην εξάπλωση του ιού.

Εκτός από τα παραδοσιακά θερμόμετρα, τα οποία μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης στο σπίτι του, χρειάζεται ένας τρόπος ώστε να ελέγχεται επαρκώς ο πληθυσμός που κινείται σε δημόσιους χώρους, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων ή λεωφορείων και γενικότερα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων.

Ο καλύτερος τρόπος θερμομέτρησης για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι η ανέπαφη θερμομέτρηση. Η θερμομέτρηση αυτού του είδους παρέχει τη δυνατότητα ανεμπόδιστης διέλευσης, δίνοντας ταυτόχρονα ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα. Ιδανικές για την κάλυψη τέτοιων αναγκών είναι οι συσκευές που είναι σταθερά τοποθετημένες σε εισόδους και εξόδους κτιρίων ή περιοχών συνάθροισης και οι οποίες μέσω των ειδικών αισθητήρων τους, υπολογίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία των διερχόμενων ατόμων, με ταχύτητα και απόκλιση μόλις +/- 0,2 °C.

Ακόμη, υπάρχουν συσκευές αυτού του είδους που όχι μόνο παρέχουν γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα θερμομέτρησης, αλλά το κάνουν χωρίς να εκπέμπουν καμία ακτινοβολία. Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις διασφαλίζεται η μη καταγραφή προσωπικών δεδομένων, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τώρα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που απειλούν την υγεία των ανθρώπων και την εύρυθμη λειτουργία των επαγγελματικών χώρων, η ανέπαφη θερμομέτρηση αποδεικνύεται ο πιο αξιόπιστος τρόπος ανίχνευσης της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος σε περιστάσεις γρήγορης και συνεχούς διέλευσης. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θερμομέτρηση είναι κομβικής σημασίας για ένα πλήθος νοσημάτων που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό (εποχιακές ιώσεις, ιός της κοινής γρίπης κ.λ.π.) και γι’ αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί σε όλους τους χώρους συνάθροισης.