Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην απόφαση για διακοπή προμήθειας 90% του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ διεμήνυσε πως η χώρα του θα βρει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της μετά την απόφαση των ηγετών των 27 σχολιάζοντας την ανάρτηση στο Twitter της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφορικά με την απαγόρευση εισαγωγών του 90% του ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στην απάντησή του ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρει: «Όπως, σωστά, είπε [η Φον ντερ Λάιεν] χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα αντιφάσκει αναφορικά με τη τη δική της χθεσινή δήλωση. Η πολύ γρήγορη αλλαγή νοοτροπίας δείχνει ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε καλή κατάσταση», υποστήριξε ο Ουλιάνοφ.


Ουλιάνοφ: «Μπορεί να διακόπουψε την παροχή πρώτοι...»


Και σε νεότερη ανάρτησή του ο Ουλιάνοφ πρόσθεσε: «Να θέσω ένα προβοκατόρικο, ανεύθυνο ερώτημα όχι υπό την επίσημη ιδιότητά του. Αν η ΕΕ βιάζεται τόσο να κόψει το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας της σε ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους, γιατί δεν μπορεί η Ρωσία να αποφασίσει να ανταποκριθεί πολύ νωρίτερα στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ως φιλική χειρονομία;»

Νωρίτερα, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν «έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας», η οποία «θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών»., αλλά και μπλοκάρισμα της ρωσικής τράπεζας Sberbank από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, την απαγόρευση τριών ακόμη ρωσικών κρατικών ΜΜΕ και μια επέκταση της μαύρης λίστας ατόμων που η ΕΕ θεωρεί υπεύθυνους για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.