Έντονη αναστάτωση αλλά και ανησυχία προκάλεσε η περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο που φαίνεται πως κόλλησε κορονοϊό από τον ιδιοκτήτη της που ήταν θετικός. Μέχρι και χθες, ήταν γνωστό πως τα ζώα δεν μπορούν να προσβληθούν και να νοσήσουν από τον Covid-19 αλλά ότι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στην επιφάνειά τους και στο βλεννογόνο τους. Μάλιστα, στις 20 Μαρτίου, μετά από την είδηση με τον σκύλο στον Χονγκ Κονγκ που εξεταζόταν για κορονοϊό, από το World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) τόνισαν πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός μπορεί να αναπτυχθεί στα κατοικίδια ζώα.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα οι βελγικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ένας γάτος προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Το περιστατικό ανακοινώθηκε, μετά από την ερευνητική μελέτη στον γάτο από την κτηνιατρικής σχολής της Λιέγης. Μάλιστα, το κρούσμα επιβεβαίωσε ο καθηγητής Steven Van Gught, που χαίρει της εκτίμησης της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας.

Δυο ακόμα κατοικίδια είχαν εξεταστεί τις προηγούμενες ημέρες, αλλά υπήρχε εφησυχασμός, καθώς ο ιός δεν βρέθηκε στον οργανισμό τους. Αυτό που προκάλεσε ανησυχία όμως είναι πως σε αντίθεση με τους δυο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ, αυτή τη φορά στα κόπρανα και στις απεκκρίσεις της γάτας απομονώθηκε αυτούσιος ο Sars CoV 2, ενώ παρουσίασε συμπτώματα στο πεπτικό και αναπνευστικό της σύστημα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ακόμα ερευνάται, καθώς ίσως να υπάρχουν νέα δεδομένα για τον κορονοϊό. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΜτΚ», το κάθε είδος ζώου έχει τον δικό του κορονοϊό, όπως και ο άνθρωπος. Ο «φραγμός» του κάθε ζωικού είδους δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων, εκτός αν υπάρχει μετάλλαξη του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής, κτηνίατροι εκτιμούν πως ίσως να υπάρχει προσαρμογή του Covid -19 στο είδος της γάτας και όχι μετάλλαξη του ιού- που αν και δύσκολη, δεν είναι απίθανη. Ωστόσο, όλοι οι κτηνίατροι και ειδικοί αναμένουν επίσημες ανακοινώσεις και οδηγίες από το WSAVA.

Πάντως, στην συνέντευξη Τύπου από τις υγειονομικές αρχές στο Βέλγιο, διευκρινίστηκε πως πρόκειται «για ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δύναται να συμβεί από την «πολύ στενή επαφή ενός (προσβεβλημένου από την ασθένεια) ανθρώπου με το ζώο». Επίσης, ο Δρ Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών, επισήμανε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στο ζώο, όμως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως τα ζώα μπορούν να είναι φορείς της επιδημίας στην κοινωνία μας».

Σπύρος Κρήτας: Δεν αλλάζει κάτι από αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπύρος Κρήτας, μιλώντας στο makthes.gr δηλώνει πως δεν αλλάζει τίποτα από όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για τον κορονοϊό και τα κατοικίδια, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η γάτα προσβλήθηκε, μέσω ορολογικών δοκιμών για να φανεί αν ανέπτυξε αντισώματα.

«Πράγματι ανιχνεύθηκε ο ιός στη γάτα μιας ασθενούς που βρισκόταν σε καραντίνα για Covid-19. Η γάτα παρουσίασε μη ειδικά εντερικά προβλήματα (εμετό και διάρροια), και η εξέταση PCR έδειξε ότι ήταν θετική για το SARS-CoV2» σημειώνει ο κ. Κρήτας, αναφέροντας πως είχε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για το περιστατικό, από συνάδελφο και συνεργάτη του στο Εργαστηρίου Ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γάνδης Βελγίου. «Ωστόσο επειδή αφενός η δειγματοληψία έγινε από την ίδια την ιδιοκτήτρια της μέσα στην καραντίνα - και όχι από κάποιο ειδικό- και αφετέρου η εξέταση έγινε με μη επίσημα εγκεκριμένη τεχνική PCR, οι Βέλγοι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η γάτα ήταν πράγματι θετική. Μια επιμόλυνση των δειγμάτων από ιό που φέρει η ιδιοκτήτριά της θα ήταν εύκολο να γίνει» τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Μάλιστα, ο κ. Κρήτας χαρακτηρίζει την περίπτωση της γάτας στο Βέλγιο ως κάτι ανάλογο με την περίπτωση του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ, που έλεγαν ότι θετικός στον ιο.«Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι η γάτα ήταν μολυσμένη, είναι να γίνουν ορολογικές δοκιμές και να εμφανίσει αντισώματα στον Covid-19» σημειώνει.

«Δεν αλλάζει κάτι από αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα για το ρόλο των τα κατοικίδιων ζώων στη μετάδοση του COVID-19. Άρα όλοι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όμως πάντα θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής που έχουν επισημανθεί» καταλήγει.