*Ελίνα Βενέρη, Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια

ώρα του τοκετού πλησιάζει και στη χαρά και την ανυπομονησία για τον ερχομό του νέου μέλους έρχεται να προστεθεί το άγχος για την πανδημία του κορονοϊού που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τον τελευταίο καιρό. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι έγκυες να προστατευθούν από τον ιό και τί χρειάζεται να ξέρετε πριν το μωράκι σας γεννηθεί;

Ας δούμε μερικά στοιχεία:

ρόκειται για ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού (2019n-Cov) το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως και ο ιός του προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCov) αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός. Καθημερινά έχουμε νέα στοιχεία για το χρόνο επώασης, τον τρόπο μετάδοσης και τη συμπεριφορά του ιού.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Covid-19 είναι:

Πυρετός

όπωση

ηρός βήχας

υϊκοί πόνοι

ονόλαιμος

ιάρροια

α συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται ήπια στην αρχή και εντείνονται σταδιακά. Πολλοί μπορεί να προσβληθούν από τον ιό χωρίς να αναπτύξουν συμπτώματα και συνεπώς νοιώθουν απόλυτα υγιείς, αλλά παρόλα αυτά μπορούν να τον μεταδώσουν. Οι περισσότεροι νοσούντες, θεραπεύονται πλήρως, χωρίς να χρήζουν νοσηλείας.

Η μετάδοση γίνεται ότι γίνεται αερογενώς, δηλαδή μέσω σταγονιδίων κυρίως από το φτέρνισμα ή τον βήχα.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε;

ι οδηγίες προστασίας για τις εγκύους σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ δεν διαφοροποιούνται από αυτές του γενικού πληθυσμού. Συνεπώς πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

• Τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

• Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

• Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

• Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

• Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας.

Θεωρούνται οι έγκυες «Ομάδα Υψηλού Κινδύνου»;

έχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι οι έγκυες προσβάλλονται ευκολότερα τον ιό. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, δεν έχει παρατηρηθεί να παρουσιάζουν διαφορετικά ή εντονότερα συμπτώματα από το γενικό πληθυσμό όπως επίσης δεν βρέθηκε να υπάρχει κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης. Δεν έχουμε ακόμα, πληροφορίες για τον τρόπο που μπορεί να επιδρά ο ιός σε κυήσεις 1ου τριμήνου. Οι έγκυες γυναίκες είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε ιούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα όπως ο ιος της γρίπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο και οι πνεύμονες καταπονούνται περισσότερο. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει με τη νόσο Covid-19. Σε ανάλυση 147 γυναικών που νόσησαν με Covid-19 φάνηκε ότι μόνο το 8% παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα, ενώ μόλις το 1% ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Μπορώ να θηλάσω το μωράκι μου, εάν νοσώ με κορονοϊό;

α οφέλη του μητρικού θηλασμού για την μητέρα και το μωρό είναι τόσο σημαντικά, που ο ΠΟΥ συστήνει ο θηλασμός να ξεκινά μέσα στην 1η ώρα μετά τον τοκετό. Η επαφή του μωρού δέρμα με δέρμα με τη μαμά πρέπει να ενθαρρύνεται, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι για την απομάκρυνσή του. Στην περίπτωση που η μαμά αδυνατεί να θηλάσει απευθείας, θα πρέπει να της γίνει σύσταση για άντληση με θήλαστρο ή άμελξη του γάλακτος με το χέρι ώστε να μπορέσουμε να το προσφέρουμε στο νεογνό με εναλλακτικούς τρόπους σίτισης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μωρό να πίνει το γάλα της μαμάς του καθώς, ενώ η μητέρα νοσεί, τα αντισώματα που το σώμα της παράγει, περνούν στο γάλα και συνεπώς προσφέρουν μία φυσική ανοσοποίηση στο μωρό .

Έτσι, ο ΠΟΥ και η UNICEF προτείνουν οι μητέρες που νοσούν να θηλάζουν τα μωράκια τους, φορώντας μάσκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού και αφού πρωτίστως έχουν πλύνει σχολαστικά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι.

Είναι ασφαλής ο τοκετός στο μαιευτήριο με τις παρούσες συνθήκες;

τοκετός στο μαιευτήριο παραμένει μία ασφαλής επιλογή για να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας. Μπορείτε όμως εναλλακτικά να επιλέξετε τον τοκετό στο σπίτι, σε συνεννόηση πάντα με τη μαία και τον ιατρό σας.

Κατά την άφιξή σας στο μαιευτήριο, θα διαπιστώσετε ότι τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν απαγορευτεί όλες οι επισκέψεις συγγενών και φίλων στους θαλάμους των λεχωΐδων και των ασθενών.

Αναφορικά με τις αίθουσες τοκετών και των χειρουργείων, και εκεί, επικρατεί η ίδια αρχή στα περισσότερα μαιευτήρια της χώρας, συνεπώς δεν επιτρέπεται η παρουσία συνοδού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ως μαία, αντιλαμβάνομαι το στρες που μπορεί να προκαλέσει στην επίτοκο, ο αποχωρισμός από το σύντροφο, την ευαίσθητη στιγμή του τοκετού. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα περισσότερο από οποτεδήποτε, η διαρκείς επικοινωνία, της εγκύου με τη μαιευτική της ομάδα, ώστε να μειώσουμε το άγχος και να έχουμε μία θετική εμπειρία τοκετού.

 

style="text-align: right;">ΠΗΓΗ