Στη σημασία της επάρκειας σε βιταμίνη D, που φέρεται ότι συμβάλλει στην άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενες έρευνες που δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονται με βαρύτερη νόσο.

Πιο συγκεκριμένα,  ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δεδομένα για τη συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με τη βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια. «Εμείς δεν είμαστε από αυτές αλλά, παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D», ανέφερε.

Οπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μελέτες που έγιναν στις Φιλιππίνες αλλά και στην Ευρώπη έδειξαν ότι υπάρχει σχέση των λοιμώξεων του αναπνευστικού με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης. Yπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Δέλτα παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό.

Eίναι σημαντικό να είναι σε υψηλά επίπεδα η βιταμίνη Δέλτα και αυτό μπορεί να γίνει, εκτός από την έκθεση στον ήλιο και με την λήψη τροφής, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που συνήθως έχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη σε έλλειψη.