Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν φτάσει εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με την τάση αυτή να αποδίδεται από ακτιβιστές στον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της αστυνομίας, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 300 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε σε 2.153, αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2015 στην Ιαπωνία.
Οι 851 από τους αυτόχειρες του Οκτωβρίου ήταν γυναίκες, με τον αριθμό αυτό να δείχνει αύξηση κατά 82,6% από αυτόν τον ίδιο μήνα του 2019. Ο αριθμός των αυτοκτονιών ανδρών αυξήθηκε κατά 21,3%.
Οι αυτοκτονίες μειώνονταν σταθερά ως τον Ιούλιο, αλλά τότε έγινε αντιληπτός ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία της COVID-19 και οι αυτόχειρες άρχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιθανότερο να απασχολούνται σε μη μόνιμες θέσεις εργασίας στους τομείς της λιανικής ή των υπηρεσιών, επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την απώλεια θέσεων εργασίας, επισημαίνουν.
Στην Ιαπωνία η αυτοκτονία θεωρείται ανά τους αιώνες ένας τρόπος για να αποφύγει κανείς την ντροπή ή την ατίμωση.
Για πολλά χρόνια η λήψη ψυχολογικής υποστήριξης ήταν ταμπού και η Ιαπωνία έχει την θλιβερή πρωτιά να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών από όλες τις χώρες της G7.
Ωστόσο όταν οι αυτοκτονίες κορυφώθηκαν φτάνοντας τις 34.427 το 2003, οι αρμόδιοι για την χάραξη πολιτικής στη χώρα κατήρτισαν λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε ο αριθμός αυτός ένα περιεκτικό πρόγραμμα πρόληψης το 2007.
Μέσω ενός συνδυασμού κυβερνητικών και εταιρικών προσπαθειών, στις οποίες περιλαμβάνεται ο εντοπισμός των ομάδων που διατρέχουν κίνδυνο, η οριοθέτηση των υπερωριών και η ευκολότερη πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη, οι αυτοκτονίες μειώθηκαν σε μόλις λίγο περισσότερες από 20.000 το 2019.
Ο άνθρωπος περπατούσε σ’ εκείνα τα σοκάκια της επαρχιακής πόλης. Είχε χρόνο και γι’ αυτό κοντοστεκόταν για λίγο μπροστά σε κάθε βιτρίνα, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε πλατεία. Στρίβοντας σε μια γωνία βρέθηκε άξαφνα μπροστά σε ένα ταπεινό κατάστημα που η ταμπέλα του ήταν λευκή. Περίεργος, πλησίασε στη βιτρίνα και κόλλησε το πρόσωπο του στο κρύσταλλο για να καταφέρει να δει μέσα στο σκοτάδι… Το μόνο που φαινόταν ήταν ένα αναλόγιο μ’ ένα χειρόγραφο καρτελάκι που έγραφε: Το μαγαζί της αλήθειας
Ήταν μια φορά ένας δερβίσης. Πολύ σοφός… Γύριζε από χωριό σε χωριό, ζήταγε ελεημοσύνη και μοίραζε γνώσεις και συμβουλές στις πλατείες και τις αγορές…
Οι άνδρες που έχουν μείνει μόνοι τους για αρκετά χρόνια ή και έχουν βιώσει πολλούς χωρισμούς με συντρόφους εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους, κάτι που μαρτυρά αυξημένες πιθανότητες για διάφορες παθήσεις, σύμφωνα με μία νέα Δανική επιστημονική μελέτη.
Ορισμός: Ψυχολογική Βία είναι η συμπεριφορά που αποσκοπεί στην περιφρόνηση του άλλου, με στόχο την αποδυνάμωση και υποταγή του, τον έλεγχο και τη διατήρηση της εξουσίας
Ο Φρίντριχ Νίτσε γεννήθηκε στο Ραίκεν της Γερμανίας το 1844 και πέθανε στην Βαϊμάρη στις 25 Αυγούστου του 1900. Φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος, έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και έμεινε αξεπέραστος για τους αφορισμούς και τις ειρωνείες του. Όπως όλα δείχνουν υπήρξε στην ζωή του ελάχιστα ευτυχισμένος!
Μια σιωπηλή τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα στα σπίτια μας και αφορά σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: τα παιδιά μας.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει ταξινόμηση,ή ότι υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες αγάπης που καθορίζονται από το είδος της σχέσης: σ’ αγαπώ σαν φίλο, σ’ αγαπώ σαν αδελφό, σαν ξάδελφο, σαν θείο, σαν γάτο… σαν αντικείμενο.
Ο Γιάννης Κουτσοπόδης ήταν ένας άντρας που εργαζόταν ως ξυλοκόπος.