Η απόρριψη πονάει. Και πονάει ανεξάρτητα από το ποιος μας απορρίπτει ή το πώς μας έχουν απορρίψει. Όταν οι άνθρωποι απορρίπτονται, συχνά αισθάνονται μοναξιά, ανησυχία και ζήλια. Επιπλέον, τείνουμε να ερμηνεύουμε λανθασμένα τον πόνο που νιώθουμε, βλέποντας την απόρριψη ως ένδειξη της αξίας μας, οδηγώντας μας να αισθανθούμε ακόμη χειρότερα. Αλλά παρόλο που είναι κάτι επώδυνο, η απόρριψη μπορεί πραγματικά να μας ωφελήσει.
 
 
Η απόρριψη μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικότητα και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε τα μαθήματα που πήραμε σε μελλοντικές αποτυχίες. Φυσικά, για να αποκομίσουμε τα οφέλη, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη με τον σωστό τρόπο.

Τι γίνεται όταν:
 

1. Είχατε επαγγελματική απόρριψη
Όσον αφορά τη σταδιοδρομία, η πίεση του να βρείτε την τέλεια δουλειά είναι υψηλή. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να έχουν αυτοεκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι η απόρριψη όσον αφορά την ευκαιρία των ονείρων σας μπορεί να σας συντρίψει. Εάν περνάτε μια κακή επαγγελματική περίοδο, προσπαθήστε να θυμάστε ότι η πορεία της καριέρας σας δεν είναι μια ευθεία γραμμή και ότι κάθε εμπειρία δεν θα είναι εξίσου εποικοδομητική. Μια αποτυχία δεν κάνει έναν στόχο ανέφικτο, απλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει κανείς εκεί.
 

2. Περνάτε έναν χωρισμό
Στις σχέσεις, τείνουμε να θυμόμαστε μόνο τις καλές στιγμές. Μερικές φορές η κακή κατάληξη μιας σχέσης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ανεπαρκείς και ανάξιοι. Δοκιμάστε αυτό. Μετά από έναν χωρισμό, δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα χαρακτηριστικά που δεν σας άρεσαν στον σύντροφό σας. Διαβάζοντας αυτή τη λίστα κάθε μέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα σημεία δεν ήσασταν συμβατοί και να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά που θα θέλετε στον επόμενο σύντροφο.
 

3. Μια φιλία τελείωσε
Η διάλυση της φιλίας είναι πολλές φορές πιο οδυνηρή από την διάλυση μιας ερωτικής σχέσης. Ενώ το τέλος μιας φιλίας μπορεί να είναι οδυνηρό, είναι επίσης φυσιολογικό οι φίλοι να αλλάζουν στο πέρασμα των χρόνων. Πάρτε την ευκαιρία να αναρωτηθείτε εάν αυτός είναι ο τύπος του ατόμου με το οποίο θέλετε να είστε φίλοι. Μετά από λίγο καιρό, εάν θεωρείτε ότι το άτομο αυτό σας λείπει ουσιαστικά, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του. Ο χρόνος μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να προσεγγίσουν μια φιλία με μια νέα προοπτική.

 
4. Αντιμετωπίσατε απόρριψη από ένα μέλος της οικογένειάς σας
Μας διδάσκουν συχνά ότι η αγάπη της οικογένειάς μας είναι άνευ όρων. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, όταν τα ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο, τα παιδιά μερικές φορές μπορούν να συμμαχήσουν με τον έναν γονέα και να αποξενώσουν τον άλλο. Και όταν τα μέλη της οικογένειας απορρίπτουν το ένα το άλλο, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Εάν αισθάνεστε ότι απορρίπτεστε από ένα μέλος της οικογένειας, μπορείτε αρχικά να επικοινωνήσετε με φίλους για να βρείτε εκεί την υποστήριξη.
 
 
5. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας κάνουν να νιώθετε άσχημα
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας και να βλάψουν την καθημερινότητά μας. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι μας απορρίπτουνε όταν στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η μη συλλογή πολλών επισημάνσεων “μου αρέσει” σε μια ανάρτηση, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε απόρριψη και ανεπάρκεια. Υπάρχουν όμως τρόποι να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που να σας κάνει να νιώθετε ότι συνδέεστε με τους άλλους. Συνίσταται η χρήση κοινωνικών μέσων για συνομιλίες, άμεσα μηνύματα σε φίλους ή σχολιασμό σε αναρτήσεις φίλων σας.
 

Μαρία Παπουτσή 
M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ipsychologos.gr