Το βιβλίο αυτό πρέπει να το πάρουν δύο κατηγορίες ανθρώπων!!
ΜΟΝΟ!!
Αυτοί που έχουν facebook και όλοι όσο ΔΕΝ έχουν!!

 

Ένα καινούριο βιβλίο σας περιμένει να το γνωρίσετε. 
Ναι βρε... το δικό μου.


Το οποίο βιβλίο θίγει πολλά απ' όλα όσα με προβληματίζουν, με σύγχρονο τρόπο αλλά και λόγο, μιας και πραγματεύεται την έλλειψη επικοινωνίας που «κατορθώσαμε» να επιτύχουμε (και μας χαρακτηρίζει -αν όχι όλους τους περισσότερους εξ ημών) όντας τόσο «πλούσιοι» σε μέσα και τρόπους επικοινωνίας.
Και μαζί, και τις ελλείψεις που δημιουργεί αυτή η έλλειψη επικοινωνίας ακόμα και μέσα στην -πάλαι ποτέ δεμένη- οικογένεια. 

Μπορεί να μην προσφέρει λύσεις ή να μην φαίνονται καθαρά ή από την αρχή, αλλά δεν ζητά και πολλά, παρά μόνο τον προβληματισμό σας.
Και οι λύσεις θα έρθουν μόνες τους και θα είναι για τον καθένα ξεχωριστές και διαφορετικές. 

Πάνω σε πάρα πολλά θέματα όπως οι σχέσεις ή ο κορεσμός τους, η έλλειψη ενδιαφέροντος για πολλά (αν όχι όλα) και ιδιαίτερα για τον άλλον, τον «φίλο», τους «ξένους», το διαφορετικό από εμάς, τη φιλία ή τη μοντέρνα «φιλία» του Facebook, τον φόβο για την μοναξιά που καραδοκεί, την σεξουαλικότητα μαζί και την «πρόκληση» του σιωπηλού και μακρινού, του εικ

ονικού και του εύκολου -φαινομενικά- «ίσκιου» του ανθρώπου στο Facebook.

Εννοείται βέβαια ότι το βιβλίο μου, δεν είναι κάποια εγκωμιαστική ωδή στην χρησιμότητα του Facebook ως εργαλείου επικοινωνίας.
Αντίθετα, θα έλεγα, παρουσιάζει μια εύθραυστη κατάσταση που διαμορφώνεται αναίτια ή και με το παραμικρό διολίσθημα της γλώσσας, (μάλλον του πληκτρολογίου) μεταξύ ανθρώπων που είναι γεμάτοι ελαττώματα!! 

Και η δομή αλλά και η μυθιστορία του είναι κάτι που όλοι προσδοκούν να γνωρίσουν ή και να ζήσουν και αυτό το καθιστά ελκυστικό ως προς την ανάγνωση αλλά και εθιστικό ή και διδακτικό όσον αφορά την ερμηνεία του αναγνώσματος. 

Γιατί αν μείνει κάποιος απλώς στην ανάγνωση, χωρίς την καταγραφή των συναισθημάτων ή και συμπερασμάτων, ΔΕΝ θα μπορέσει να κάνει ορατό τον "κόσμο" που του προσφέρεται και αναλύεται.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

 

-Δεν θέλουμε και ούτε μας νοιάζει να πείσουμε τους άλλους για το δίκιο μας ή το άδικο τους. Γεμίσαμε κομφορμιστές που τους χαρακτηρίζει ο συμβιβασμός με το μέτριο ή ακόμα και με το κάκιστο καθεστώς που κάποιοι μας έχουν «πείσει» ότι αξίζει. Και δεν υπάρχει καμιά διάθεση για αλλαγές ή ρηξικέλευθες μεθόδους ή ιδέες από επαναστατικούς ή τουλάχιστον προοδευτικούς ανθρώπους που νιώθουν να πνίγονται -όταν υπάρξουν κάποιοι- εδώ μέσα. Μάλλον χρειαζόμαστε περισσότερους αντικομφορμιστές. Οι οποίοι βέβαια θα πιστεύουν ότι θα αλλάξουν ή μεταλλάξουν ιδέες, συνιστώσες ή καταστάσεις μέσω του διαλόγου και της πειθούς!! Μόνο που τις πιο πολλές φορές αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με χρεοκοπημένους πνευματικά ανθρώπους που τους χαρακτηρίζει η ΒΙΑ! Λεκτική, φραστική, ψυχολογική... αν μπορούσαν θα σκοτώνονταν όλη μέρα! Και έχουν μάθει και το κάνουν όλοι τέλεια!! Δεν υπάρχει ελπίδα λέμε!!
-Μα βέβαια, είπε η Ζανέτ… Όλοι ξέρουν ότι τα πράγματα ΔΕΝ αλλάζουν σε μια νύχτα. Είναι μόνο μερικοί αιθεροβάμονες που νομίζουν ότι θα το καταφέρουν απλώς και μόνο επειδή το θέλουν οι ίδιοι! Ή επειδή θα αλλάξουν ή αλλάζουν αυτοί... Γιατί και το ΦΒ είναι καθρέπτης της κοινωνίας μας. Και όταν η κοινωνία μας απαρτίζεται από κομμάτια που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την υγεία, την ευεξία, την κατανόηση, την ευγένεια ή την ανοχή και είναι ή παραμένουν ασύνδετα μεταξύ τους, χωρίς καμία επαφή, διάθεση αυτοκριτικής ή και καλυτέρευσης, τότε η κοινωνία αυτή μας δείχνει και μας επιβάλλει όλη την παθογένεια της. Κι επειδή υγιή άτομα κάνουν όμορφα ζευγάρια και αξιόλογες ομάδες, μέσα σε μια υποφερτή κοινωνία, καταλαβαίνουμε όλοι πόσες λίγες ελπίδες υπάρχουν αν δεν ξεκινήσουμε την «κούρα» από εμάς τους ίδιους!! Γιατρεύοντας πρώτα τον εαυτό μας και μετά συστήνοντας και σε άλλους την «θεραπεία»!! Θα σου βρω κάποια στιγμή ένα πανέμορφο ποίημα του Ελάι Βίζελ  (Πύρινες ψυχές) που έχει τίτλο «Αρχίζοντας» και τελειώνει κάπως έτσι: «ΔΕΝ πειράζει, θ’ αρχίσω με τον εαυτό μου» !!
-Να βιαστούμε όμως θα έλεγα!! Έγραψε ο Πωλ. Ο Καζαντζάκης το έλεγε από παλιά!! 
"Τα γεγονότα, συλλογιζόμουν, ωριμάζουν σήμερα πολύ γρηγορότερα από τους ανθρώπους. Δύσκολο στην εποχή μας ένας νέος να έχει καιρό να συγκεντρωθεί, να βαθύνει την ψυχή του, να βρει τον εδικό του ρυθμό να τον ακολουθήσει, κι ακολουθώντας τον να ωριμάσει. Αναγκασμένος ο νέος σήμερα να παρακολουθεί τα παγκόσμια γεγονότα που τόσο γρήγορα ξετυλίγουνται κι αλλάζουν, μεταπηδάει χωρίς συνοχή από το ένα στο άλλο, από την μία ψυχική κατάσταση στην άλλη, χάνει κι αυτός κάθε συνοχή, το φυσιολογικό ωρίμασμα καταντά άθλος απραγματοποίητος"
Μα ναι...!! Γιατί όταν όλοι αυτοί κινούμενοι σαν μάζα, σαν τον όχλο, εκφυλιστούν σε σημείο που η βλάβη θα είναι ανήκεστος τότε δεν θα μπορεί να γεννηθεί καν η ελπίδα... καμιά προσδοκία για ένα καλύτερο, πιο λαμπρό και όμορφο, ελπιδοφόρο μέλλον….
-Εκτός αν υπάρξουν άτομα και παρέες ή ομάδες που θα παραμένουν «υγιείς», ενεργοί και δραστήριοι. Για να δείχνουν κάποιον άλλο δρόμο και στους υπόλοιπους!! Και αν δεις ή βλέπεις ομοιότητες με την ζωή... έχεις δίκιο γλυκιά μου! Τα ίδια και χειρότερα γίνονται εκεί! Άλλωστε μπορεί να μιλάμε για το Φβ αλλά όλα αφορούν την ζωή! Και την δική μας! Αυτή που ξεκινάει όταν κλείνουμε το ΦΒ. Και που μοιάζει πλέον πολύ με όλα αυτά που λέμε και γράφουμε!! Και ίσως για αυτό έχει τέτοια επιτυχία το μέσον. Μας προσβάλλει -τρόπον τινά η ζωή- και ερχόμαστε με τις ώρες μετά εδώ μέσα. Ψάχνοντας κάτι καλύτερο που θα μας αλλάξει την διάθεση!! Και πέφτουμε στην παγίδα!! Πάντως να το θυμάσαι κι εσύ.... Η αλεπού μπορεί να ξεχάσει την παγίδα... αλλά η παγίδα όχι... εκεί είναι, και περιμένει τους ανυποψίαστους! Ναι... Facebook το λένε!! Όπως ακριβώς και η ΖΩΗ. Μόνο που η κρίση δεν αφορά το ΦΒ αλλά εμάς και την ζωή μας. Όχι τα οικονομικά αλλά τις αξίες!! Που λείπουν πλέον από όλο και περισσότερους. Το ΦΒ είναι αντανάκλαση αυτής. Και δεν είναι χειρότερο από την ζωή μας. Να κοιτάξουμε λοιπόν την ζωή μας και να είστε σίγουροι ότι θα περάσει και στο ΦΒ η όποια πρόοδος. Επειδή όμως ζωή σημαίνει επιβίωση, σημαίνει συμβίωση... και αν και εφόσον ισχύει ότι ο λόγος είναι διάλογος και ουχί μονόλογος ή ούτε βέβαια αντίλογος, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι -και γιατί κιόλας- δεν έχουμε μέλλον μέσα στο Fb !! Εμείς αλλά και αυτό το ίδιο σαν μέσο....