Μία από τις εμβληματικότερες τραγουδίστριες του νησιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη, έφυγε από τη ζωή.

Η Ειρήνη Λεγάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών και την είδηση επιβεβαίωσε η κόρη της, Ελένη Λεγάκη, με μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται αγκαλιά μαζί.

Η εκλιπούσα ήταν γνωστή ως η «κυρά του Αιγαίου». Γεννήθηκε το 1931 στη Νάξο, όντας η κόρη του βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη. Ήταν το ένα από τα 11 παιδιά της οικογένειας, από τα οποία θα επιζήσουν τελικά τα πέντε: η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας, και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης.

2>H ανάρτηση της κόρης της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη:

Ειρήνη Κονιτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι μέσω του θείου της, του λαουτιέρη Δημήτρη Φυρογένη. Αρχικά και κρυφά από τον πατέρα της, ξεκίνησε να τραγουδά. Εκείνος αντέδρασε αρχικά, αλλά στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στο συγκρότημα «Σταθμός», το οποίο το διάστημα 1955 -1956, θα ηχογραφήσουν τέσσερα τραγούδια.

Την εποχή που ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια παντρεύτηκε τον Στέλιο Λεγάκη. Ο Γιώργος Κονιτόπουλος που αντικατέστησε τον πατέρα του στο συγκρότημα του Φυρογένη, έχει ως βασική τραγούδιστρια την Ειρήνη, η οποία από εκείνο το σημείο ξεκίνησε επαγγελματικά να δουλεύει για τη δισκογραφία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα naxospress.gr, τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις θα τις πραγματοποιήσουν στα 1960 και θα κυκλοφορήσουν δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών, με παραδοσιακά διασκευασμένα τραγούδια. Το 1963 θα ηχογραφήσουν τις μεγάλες επιτυχίες μέχρι σήμερα «Αρμενάκι», «Έλα να πάμε σ' ένα μέρος» κ.α.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη πρωτοτραγούδησε σε κέντρο το 1961. Ακολούθως και για πολλά χρόνια εμφανίστηκε στο «Μουράγιο». Από το 1984 μέχρι το 2008 εμφανιζόταν μαζί με την κόρη της, Ελένη Λεγάκη στο «Αρμενάκι». Εκτός από την Ελλάδα, είχε πραγματοποιήσει εμφανίσεις και στην Αμερική.

Μετέχει επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους: «Ντιρλαντά» (1971), «2ο Ταξίδι στην Ελλάδα» (1975), «Τραγούδια απ τα νησιά μας» (1975), «Ντάρι-ντάρι, νησιώτικο γλέντι» (1991), «Τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια» (1992), κ.λπ.