Το Σάββατο το βράδυ η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν κατάμεστη για την παράσταση «Οθέλλος» του Τζουζέππε Βέρντι

«Η ιστορία του ‘Οθέλλου’ έχει να κάνει περισσότερο με μια εσωτερική σύγκρουση, με ένα ζήτημα ανασφάλειας, με κάποιον που είναι πολύ δυνατός, αλλά και πολύ αδύναμος...» σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης.

Τα γεγονότα όμως στην Ουκρανία δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστους τόσο τους συμμετέχοντες στην παράσταση όσο και του κοινού, ειδικά όταν ένας από τους χορευτές της Λυρικής ο οποίος έχει Έλληνα πατέρα και Ουκρανή μητέρα, ανέβηκε στη σκηνή και διάβασε ένα μήνυμα συμπαράστασης των εργαζομένων στη Λυρική προς τον ουκρανικό λαό ενώ ζήτησε, όπως και έγινε, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθώων θυμάτων του πολέμου.

Με την κίνηση αυτή, όμως, διαφώνησαν κάποια από τα στελέχη της παράστασης τα οποία επιχείρησαν να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους, αμέσως μετά το διάλειμμα, λέγοντας πως η θέση που εξέφρασε ο χορευτής ήταν μονομερής.

Πριν να προλάβουν, όμως, να ολοκληρώσουν τη φράση τους γνώρισαν αποδοκιμασία από μεγάλο μέρος του κοινού, όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσίευσε το https://www.voria.gr/ η οποία συνεχίστηκε σχεδόν επί πέντε λεπτά με φωνές και αποδοκιμασίες.

 

2>Η απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή

την παράσταση «Otello» το Σάββατο 5 Μαρτίου, η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου προέβη σε μια κίνηση που δημιούργησε αντιδράσεις στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Αποφάσισε να διαβάσει μια ανακοίνωση στο κοινό, σχετική με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω ενός συναδέλφου, λέγοντας ότι εκφράζει και τους εργαζομένους της ΕΛΣ, χωρίς όμως να έχουμε ερωτηθεί αν συμφωνούμε με το περιεχόμενό της αλλά ούτε και με τον τρόπο που θα την παρουσίαζε στο κοινό (έχοντας το συνάδελφο να κρατάει την Ουκρανική σημαία).

Μετά απ’ αυτή την κίνηση θεωρήσαμε υποχρέωσή μας μετά το τέλος του διαλλείμματος να ενημερώσουμε το κοινό με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κίνηση που έκανε η διοίκηση, χωρίς να ερωτηθούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει μια μονομέρεια με το θέμα του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία.  Εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου. Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ουκρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική προπαγάνδα για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Λέμε τώρα να σταματήσει ο πόλεμος. »

Στις αντιδράσεις του κοινού (θετικές και αρνητικές), παρενέβη ο σολίστ Αντονένκο ο οποίος είπε προς εμάς «ότι δε θέλει η τέχνη να μπλέκεται με την πολιτική» και προς το κοινό «Είμαι Ουκρανός, έχω συγγενείς στην Ουκρανία αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εδώ και 8 χρόνια» 

Για όσους λένε διάφορα στα social media και προσπαθούν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα για την παρέμβασή μας, έχουμε να πούμε ότι:

Η διοίκηση, διαλέγοντας μεριά, χρησιμοποίησε τον πόνο και την αγωνία του συναδέλφου για τους συγγενείς του στην Ουκρανία για να συνεχίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης – που είδαμε και πρόσφατα στο Δήμο Αθηναίων όπου ζητήθηκε εκτός προγράμματος να παιχτεί ο Ουκρανικός Ύμνος – να νομιμοποιηθεί στην συνείδηση του Ελληνικού λαού η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς.

Δεν έχουμε δει όμως να δείχνει την ίδια ευαισθησία εδώ και 8 χρόνια γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, ούτε παλαιότερα για την επίθεση στη Συρία, στο Ιράκ κ.α

Έχει μεγάλη ευθύνη όταν συντάσσεται με τις επιλογές του Υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΕΕ όπου στοχοποιούνται Ρώσοι καλλιτέχνες και έργα Ρώσων συνθετών.

Χρόνια τώρα στο θέατρο συνυπάρχουμε αρμονικά με συναδέλφους Ρώσους, Ουκρανούς, Μολδαβούς κ.α Δε θα αφήσουμε σε καμιά διοίκηση και σε καμία κυβέρνηση να μας χωρίσει. Δεν τασσόμαστε με καμία πολεμική πλευρά, με καμία πολεμική προπαγάνδα μέσω του πολιτισμού.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας. Λέμε:

l>

  • Η τέχνη πρέπει να παίρνει θέση, αλλά υπέρ των λαών και όχι να μπαίνει στην μέση ως σάκος του μποξ για τα συμφέροντα των λίγων.
  • Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους διχάζει.
  • Δε διαλέγουμε σημαία, αλλά λαούς.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας και όλων των άλλων Νατοϊκών χωρών από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
  • ul>

    ια το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Λ.Σ.

    able width="100%">

    body>

    r>

    d width="50%">Ο Πρόεδρος

    d width="50%">Η  Γενική Γραμματέας

    tr>

    r>

    d width="50%">Νεκτάριος Σαμαρτζής

    d width="50%">Αθηνά Βρούβα

    tr>

    tbody>

    table>