Συνθέσεις…

m>Του Δημήτρη Τριάντου*

νας Έλληνας από την Βλάστη της Κοζάνης…στην Αυτοκρατορική Αυστρία, όταν ο πλούτος των Ελλήνων της διασποράς φεγγοβολούσε στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Νίκος Δούμπας, ο χρηματοδότης του ωραιότερου νεοκλασικού της Ευρώπης και έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, της πανέμορφης Ζωφόρου που θαυμάζουμε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, των κρυστάλλινων πολυέλαιων στο Ναό του Πατριαρχείου στο Φανάρι και πολλών άλλων κτηρίων.

[caption id="attachment_1973" align="aligncenter" width="643"] Η Φιλαρμονικής της Βιέννης, δωρεά του Νικόλαου Δούμπα[/caption]

Το μέγαρο του Μακεδόνα έμπορου Νικόλαου Δούμπα από το χωριό Βλάστη της Κοζάνης, ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Βιέννης. Ο πατέρας του, Στέργιος, πλούτισε στην Αυστρία από το εμπόριο βαμβακιού.

Με την λέξη «Χαίρε» κεντημένη με μεγάλα χρυσά γράμματα σε μια κουρτίνα στην εξώπορτα υποδεχόταν τους υψηλούς καλεσμένους του.

Πάτρονας των γραμμάτων και τεχνών, φίλος του ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ, του Βάγκνερ, ήταν αυτός που έκανε γνωστό τον Σούμπερτ.

[caption id="attachment_1974" align="aligncenter" width="383"] Νικόλαος Δούμπας[/caption]

Κηδεύθηκε πάνδημα στον Ορθόδοξο Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη με τις σημαίες των δημόσιων κτιρίων να κυματίζουν μεσίστιες και τιμητικά ενταφιάστηκε στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης- το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετά του Αμβούργου - στο τμήμα που είναι θαμμένοι οι φίλοι του οι μουσικοί (Μπετόβεν, Μπραμς, Στράους, Σούμπερτ, Σαλιέρι κ.ά).

3 style="text-align: center;">

Ο Δούμπας έδωσε τα χρήματα για να φτιαχτεί ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Ευρώπης, έργο του Θ. Χάνσεν, το Wiener Musikverein (Βίνερ Μουζίκφεράιν), η έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης, από όπου μεταδίδεται η πρωτοχρονιάτικη συναυλία.

αίθουσα είναι μια από τις 5 με την καλύτερη ακουστική σε όλο τον κόσμο; οι άλλες σε Βερολίνο, Άμστερνταμ, Βοστώνη και Μπουένος Άιρες, όλες έχουν ως σχήμα ένα ψηλό, στενό ορθογώνιο κτίριο σαν κουτί παπουτσιών που λέγεται ότι λειτουργεί καλύτερα ακουστικά, συγκρινόμενες με τις περίφημες αλλά κατώτερες ακουστικά όπερες του Μιλάνου και Παρισίων που έχουν σχήμα πετάλου.

Προς τιμή του Έλληνα, ο δρόμος γύρω από το κτίριο φέρει το όνομα του Dumba-strasse, το όνομα του έχει και δρόμος στην διάσημη λουτρόπολη της Τσεχίας το Κάρλοβι Βάρι όπου πήγαινε συχνά για λουτρά.

100 χρόνια μετά, στο πόντιουμ του Wiener Musikverein, ανεβαίνει και διευθύνει ο κορυφαίος διευθυντής ορχήστρας του 20ού αιώνα. Ένας άλλος σπουδαίος Μακεδόνας και Κοζανιώτης Καραγιάννη, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Ανάμεσα στα έργα και το στρατιωτικό «Εμβατήριο Ραντέτσκι» που κλείνει πάντα την συναυλία, ο ανεπίσημος " Εθνικός Ύμνος " της Αυστρίας, την πρώτη φορά που παίχτηκε μπροστά σε αξιωματικούς άρχισαν αυθόρμητα να χτυπάνε παλαμάκια και να χτυπούν τα πόδια τους ρυθμικά στο έδαφος και από τότε τα παλαμάκια συνοδεύουν κάθε εκτέλεση του.

Ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν πούλησε, πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους στην καριέρα του. Γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ και είναι το δεύτερο παιδί-θαύμα που έβγαλε η πόλη μετά τον Μότσαρτ...

Στο θεσμός του Πρωτοχρονιάτικου κονσέρτου που λαμβάνει χώρα στο Wiener Musikverein, δύσκολο να βρεις εισιτήριο, τα περισσότερα διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους προσκεκλημένους, τιμώμενους, ευεργέτες κλπ. Τα 700 εισιτήρια που απομένουν προς πώληση, διεκδικούν πάνω από 60.000 αιτήσεις, μέσω της ιστοσελίδας της Φιλαρμονικής της Βιέννης (ένα χρόνο πριν, τώρα κάνεις αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου για την πρωτοχρονιά του 2020), μετά ακολουθεί κλήρωση, το φθηνότερο 25 ευρώ κάθεσαι όρθιος τιμωρία, τα υπόλοιπα κυμαίνονται από 80-800 ευρώ.

Μεταδίδεται σε 90 χώρες, 50 εκατομμύρια τηλεθεατές, για τους Αυστριακούς περασμένα εθνικά μεγαλεία, για εμάς ένα μουσικό χαρούμενο ταξίδι πίσω στο χρόνο, δραπέτευση από την πεζή πραγματικότητα.

φωτο 1. Εξωτερική όψη του πανέμορφου νεοκλασικού του Θ. Χάνσεν

ωτο 2. Ο Νικόλαος Δούμπας,

*Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου https://www.facebook.com/triantos.stomatologos/