Νομίζετε ότι ο νομος "περι ευθύνης υπουργών" θεσμπίστηκε πρόσφατα; Γνωρίζετε πότε έγινε η πρώτη δίκη με κατηγορούμενους υπουργούς και για ποιο λόγο; Ο γιατρός, Δημήτρης Τριάντος, μας διαφωτίζει!


style="text-align: right;">Συνθέσεις…

m>Του Δημήτρη Τριάντου*

θήνα 1876, Η πρώτη φορά που πήγαν υπουργοί σε Ειδικό Δικαστήριο, τα περίφημα "Σιμωνιακά". Εξαιτίας τους θεσπίστηκε ο περίφημος «νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Βούλγαρη, ο Υπουργός Εκκλησιαστικών Ι. Βαλασόπουλος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και γαμπρός του πρωθυπουργού, Β. Νικολόπουλος δωροδοκήθηκαν από 4 υποψηφίους μητροπολίτες με υψηλά χρηματικά ποσά, προκειμένου να πιέσουν την Ιερά Σύνοδο να τους εκλέξει στις χηρεύουσες μητροπόλεις Μεσσηνίας, Πατρών, Αργολίδας και Κεφαλληνίας!

[caption id="attachment_1771" align="alignright" width="180"] Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος[/caption]

Σκηνές απείρου κάλλους στην δίκη που έγινε στο κτίριο της σημερινής Παλαιάς Βουλής από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ξεκίνησε Γενάρη και ολοκληρώθηκε δύο μήνες μετά. Συνολικά κατέθεσαν 109 μάρτυρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Άγιος Αργολίδας είχε δώσει στο Βαλασόπουλο, 42.000 δρχ, ποσό αχτύπητο, διότι οι άλλοι έδωσαν λιγότερα, ένας αντί για χρήματα είχε δώσει ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και μια χρυσή καρφίτσα!.

Ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Βούλγαρη ομολόγησε ότι τον είχε συμβουλεύσει να μην κάνει υπουργό το γαμπρό του, καθότι ήταν χαμηλής ηθικής αλλά αυτός του απάντησε ότι είναι αδύνατον, διότι θα παρατήσει την κόρη του!. Σε μία στιγμή έντασης οι δύο υπουργοί άρχισαν να υβρίζονται και στη συνέχεια να γρονθοκοπούνται και το ακροατήριο να χειροκροτεί!.Τελικά καταδικάστηκαν ένα χρόνο φυλακή ο υπουργός Εκκλησιαστικών και 10 μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι δε μητροπολίτες παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους μετά από 1 χρόνο.

Ο όρος Σιμωνία προέρχεται από την Βίβλο, ο μάγος Σίμωνας από τη Σαμάρεια, εντυπωσιασμένος από τα θαύματα που έκαναν οι Απόστολοι προσφέρθηκε να τους δώσει χρήματα «Δώστε και σε εμένα αυτή την εξουσία, ώστε, πάνω σε όποιον θέτω τα χέρια μου, να λαβαίνει Άγιο Πνεύμα». (Πράξεις 8:13-19). Ο Απόστολος Πέτρος τον επιτίμησε " Το ασήμι σου ας αφανιστεί μαζί με εσένα ", Σιμωνία ονομάστηκε έτσι το εμπόριο της Θείας Χάριτος!

3 style="text-align: center;">Ο Εμμανουήλ Ροΐδης έκανε λογοπαίγνιο: « η νεοελληνική γλώσσα θέλει πλουτισθή διά νέας λέξεως, αντί για Μητροπολίτη, Μιτρο-πωλήτη! ».

ωτο. Ο Δημήτριος Βούλγαρης από την Ύδρα, κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για 20 χρόνια, 8 φορές πρωθυπουργός, μετρ του παλαιοκομματισμού και των παρασκηνιακών συναλλαγών, έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι " Τζουμπές " το όνομα της παραδοσιακής στολής της Ύδρας που φορούσε, χαρακτηριστική η φράση που έλεγε "άστε ντούα" (στα αρβανίτικα),"Έτσι, θέλω, (έτσι κάνω) "…ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο πέθανε!

*Ο κ. Δημήτρης Τριάντος είναι Ιατρός Στοματολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου https://www.facebook.com/triantos.stomatologos/

href="https://www.facebook.com/profile.php?id=100001852400562" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.facebook.com/profile.php?id=100001852400562