Το κακόβουλο λογισμικό «Joker» τα τελευταία τρία χρόνια έχει εντοπιστεί σε διάφορες εφαρμογές του Google Play Store.

ρόσφατα όμως, εντοπίστηκε και σε οκτώ νέες εφαρμογές, όπως αναφέρεται σε report που δημοσιεύσε το Quick Heal Security Labs.

ο κακόβουλο αυτό λογισμικό είναι γνωστό για την ικανότητά του να εισχωρεί στη συσκευή ενός χρήστη μέσω μιας εφαρμογής, με την οποία αρχίζει να συλλέγει δεδομένα.

?χει μάλιστα τη δυνατότητα να εγγράψει το θύμα-χρήστη σε premium συνδρομητικές εφαρμογές άλλων υπηρεσιών, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

ετά την αποκάλυψη αυτή, των οκτώ εφαρμογών που βρέθηκαν να συνδέονται με το κακόβουλο λογισμικό, η Google προχώρησε στην άμεση αφαίρεσή τους από το Play Store. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη κατεβάσει και εγκαταστήσει κάποια από αυτές, η συσκευή και το απόρρητό σας ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.

Καλό θα ήταν λοιπόν να φροντίσετε την άμεση απεγκατάσταση των συγκεκριμένων εφαρμογών

ι οκτώ εφαρμογές που βρέθηκαν με το Joker malware είναι: Auxiliary Message, Fast Magic SMS, Δωρεάν CamScanner, Super Message, Element Scanner, Go Messages, Travel Wallpapers και Super SMS. Εάν έχετε εγκαταστήσει στο smartphone σας οποιαδήποτε από αυτές τις οκτώ εφαρμογές, φροντίστε να τις απεγκαταστήστε αμέσως για να παραμείνουν το smartphone και τα δεδομένα σας ασφαλή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το “Quick Heal”, αυτές οι εφαρμογές θα ζητούσαν πρόσβαση για ειδοποιήσεις κατά την εκκίνηση και στη συνέχεια λαμβάνουν δεδομένα SMS από αυτές τις ειδοποιήσεις.

τη συνέχεια, θα ζητούσαν πρόσβαση στις επαφές και με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να λαμβάνουν δικαιώματα τηλεφωνικών κλήσεων, με αποτέλεσμα την παρακολούθηση όλων αυτών των δεδομένων, ενώ τα πάντα λειτουργούν κανονικά, χωρίς να εμφανίζουν σημάδια κακόβουλης δραστηριότητας.

'Οπως αναφέρεται μάλιστα στο report του “Quick Heal”, οι δημιουργοί του κακόβουλου αυτού λογισμικού διαχέουν αυτές τις εφαρμογές στο Google Play Store σε εφαρμογές σάρωσης, ταπετσαρίας και μηνυμάτων και επειδή μπορούν να γίνουν γρήγορα δημοφιλείς λόγω των ευκολιών που παρέχουν, οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να "κατεβάζουν" εφαρμογές από προγραμματιστές που εμπιστεύονται.

indianexpress.com

4>Ευχαριστούμε την Smartec A.E., επίσημο επισκευαστικό κέντρο κινητών και tablet Samsung.

m>Πληροφορίες σχετικά με τη Smartec, μπορείτε να βρείτε στο smartecservice.gr  και στοsmartec.gr αλλά και στο facebook, το twitter και το instagram.