Ο Χομέι Μιγιασίτα καθηγητής του Πανεπιστημίου Meiji στο Τόκιο τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας τριάντα φοιτητών του πανεπιστημίου και το αποτέλεσμα είναι η Taste the TV (TTTV), μια τηλεόραση η οποία όπως λέει και το όνομα της μπορείς να την… γεύεσαι.
Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκονται δέκα δοχεία καθένα από το οποία περιέχουν μια γεύση από κάποιο είδος τρόφιμου. Όταν στην οθόνη προβάλλεται μια εκπομπή και ο θεατής βλέπει κάτι που θα επιθυμούσε εκείνη την στιγμή να φάει δίνει μια φωνητική εντολή και το σύστημα κάνει την σχετική επεξεργασία δεδομένων για να δημιουργήσει ένα μείγμα των δοχείων που να προσομοιάζει την γεύση του φαγητού της παραγγελίας. Στη συνέχεια το μείγμα θα τοποθετηθεί με ψεκασμό στην οθόνη και το μόνο που θα έχει να κάνει ο θεατής να βάλει το στόμα και την γλώσσα του πάνω στην οθόνη για να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η συσκευή εκτός από φαγητά μπορεί να προσομοιώνει και την γεύση ποτών όπως για παράδειγμα, ο καφές.
«Στόχος είναι να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να αποκτήσουν μια εμπειρία όπως το να τρώνε σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου ενώ αυτοί βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους» αναφέρει ο Μιγιασίτα. Άλλες εφαρμογές θα μπορούσε να είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαγείρων και σομελιέ καθώς και η συμμετοχή σε παιχνίδια που απαιτούν την αίσθηση της γεύσης. Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν συσκευές οι οποίες θα ψεκάζουν πάνω σε μια φέτα ψημένου ψωμιού διαφόρων ειδών γεύσεις γλυκές ή αλμυρές.
Αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών κινητών επικοινωνιών με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης του 5G δρομολογεί η Ελλάδα. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και σχετικά σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Ανθεκτικότερα και πιο εύκολα επισκευάσιμα προϊόντα, κυρίως στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, θέλουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Το ίδιο φαίνεται να επιθυμεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με το αποκαλούμενο «δικαίωμα επισκευής».
Η τεχνητή νοημοσύνη σταδιακά εισχωρεί σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και η ιατρική όχι μόνο δεν έχει μείνει πίσω αλλά φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις εξελίξεις στην τεχνολογία.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η νέα παγκόσμια τεχνολογική, και όχι μόνο, τάση, αποτελεί θέμα συζήτησης αλλά και σκεπτικισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής.
Δυσεύρετοι παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, είναι πλέον οι εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις στον χώρο της τεχνολογίας και δη των νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ή η Μηχανική Μάθηση. Σήμερα, μία στις πέντε εταιρείες ανά τον κόσμο δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη με εξειδίκευση στην τεχνολογία, για να καλύψει τις ανάγκες της.
Η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκει το Facebook και το Instagram σκέφτεται να σταματήσει τη λειτουργία των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων στην Ευρώπη εάν δεν καταφέρει να επεξεργάζεται τα δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών τους σε servers στις ΗΠΑ.
Με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σωμάτων ασφαλείας στην αποτροπή και εξουδετέρωση τρομοκρατικών ή εγκληματικών ενεργειών, η Αστυνομία επίκειται να χρησιμοποιήσει και τεχνολογίες αιχμής, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα άκρως ευαίσθητο τεστ διάγνωσης του κορoνοϊού αλλά και των ιών της γρίπης, με βάση δείγμα σάλιου, το οποίο παρότι κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα μοριακό τεστ (PCR), έχει ανάλογη ευαισθησία και ακρίβεια.