Η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκει το Facebook και το Instagram σκέφτεται να σταματήσει τη λειτουργία των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων στην Ευρώπη εάν δεν καταφέρει να επεξεργάζεται τα δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών τους σε servers στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ όπως το iTWire, η εφημερίδα The Guardian και το Side Line Magazine το βασικό ζήτημα για τη Meta είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, που ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας και άλλων μοντέλων που χρησιμοποιεί η Meta για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές. Οι τρέχουσες συμφωνίες για τη διευκόλυνση της μεταφοράς δεδομένων βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ.

Μέχρι τώρα, η Meta χρησιμοποιούσε το διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που ονομάζεται ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ως νομική βάση για την πραγματοποίηση της διαβίβασης δεδομένων.

Ωστόσο, αυτή η συνθήκη ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020, λόγω παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων. Έκτοτε, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για μια νέα ή ενημερωμένη έκδοση της συνθήκης.

2>To «Μeta»

ο Meta, είναι ένας προάγγελος μιας αλλαγής που έχει ήδη ξεκινήσει στα στρατηγεία του κολοσσού στο Menlo Park της Καλιφόρνια, μια αλλαγή στην οποία το Facebook δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής της Meta ή ο τόπος των σημαντικότερων καινοτομιών της, αλλά ένα «κερδοφόρο προϊόν διαδικτυακής κληρονομιάς» που πρέπει να διατηρηθεί.

Αυτή η απώλεια ισχύος μπορεί να καθησυχάσει τους ανθρώπους που ανησυχούν για τον αντίκτυπο του Facebook στο διάλογο και τη δημοκρατία, αλλά θα μπορούσε να δράσει αμφίδρομα: Μπορεί να σημαίνει ότι η οικοδόμηση ολοένα πιο εξελιγμένων πολιτικών περιεχομένου και συστημάτων δεν αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα με την πάροδο του χρόνου.