Η "αποχώρηση" του ιστορικού "ηγέτη" των Ζαπατίστας, (Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional EZLN), του subcomamandante Marcos την 25 Μάη του 2014, προφανώς δεν αποδυνάμωσε το κίνημα των Ζαπατίστας...


style="text-align: right;">Γράφει ο Don Antonio*

αι εκεί πού τα πάντα φαινόντουσταν στάσιμα, μετά την "αποχώρηση" του ιστορικού "ηγέτη" των Ζαπατίστας, (Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional EZLN), του subcomamandante Marcos την 25 Μάη του 2014, οι παρενθέσεις απαραίτητες, γιατί ούτε αποχώρηση έγινε, ούτε ηγέτης ήταν, αυτά είναι στο μυαλό αυτών πού σκέφτονται με τα μάτια, η ανακοίνωση πού έγινε στις 17 Αυγούστου από την Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή- Γενικής Διοίκησης του EZLN για την επέκταση και την ανάκτηση νέων εδαφών, δηλαδή την γέννηση 7 νέων Καρακόλ και 4 νέων αυτόνομων εξεγερμένων ζαπατίστικων δήμων, ήρθε να βροντοφωνάξει, ότι ο αγώνας συνεχίζεται παρ' όλο ότι έχουν περάσει 26 χρόνια, από τον πρωτοχρονιά του 1994, όταν πρωτοπήραν τα όπλα και κατέλαβαν την επαρχία Τσιάπας.

Από την 31η Δεκέμβρη του 2018, ο υποδιοικητής Moises, είχε προειδοποιήσει την νέα "αριστερή" κυβέρνηση του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, γνωστότερου ως ΑΜΛΟ, μπροστά σε χιλιάδες εξεγερμένες και εξεγερμένους, πολιτοφύλακες, διοικητές και διοικήτριες, για την απόφαση των ζαπατίστικων λαών να αγωνιστούν, "Δεν θα παραδοθούμε. Μόνοι θα υπερασπιστούμε ότι έχουμε χτίσει ακόμα κι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε".

Παρ' όλες τις προειδοποιήσεις των ζαπατίστας, η προοδευτική κυβέρνηση του Ομπραδόρ, λειτουργώντας ως το νέο αφεντικό του τσιφλικιού, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της, χρησιμοποιεί τα ίδια όπλα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις, τα στρατιωτικοποιήμενα σώματα ασφαλείας και τις ναρκοπαραστρατιωτικές οργανώσεις, με την απόλυτη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και της οικονομικής, δικαστικής και μιντιακής ελίτ, ξεκινάει τον αποκλεισμό των ζαπατίστικων περιοχών σε στρατιωτικό και οικονομικό κλοιό, αλλά και με βίαιες εκκενώσεις κοινοτήτων, λεηλασίες εδαφών, δολοφονίες, βιασμούς, απαγωγές και συλλήψεις!

Έτσι φτάσαμε στον Αύγουστο του 2019 στην κατάληψη και την εξαγγελία των νέων εδαφών.

Οι ίδιοι αναφέρουν: "Ο Τύραννος έμεινε πίσω πιστεύοντας ότι ο κλοιός του θα μας κρατούσε φυλακισμένους. Από μακριά βλέπαμε τις πλάτες των εθνοφυλάκων, των στρατιωτών, των αστυνομικών, τα προγράμματα, τις βοήθειες και τα ψέμματα. Πηγαινοερχόμασταν και μπαινοβγαίναμε, 10, 100, 1000 φορές το κάναμε και ο Τύραννος παρακολουθούσε χωρίς να μας κοιτάζει, σίγουρος για το φόβο πού προξενούσε ο φόβος του. Οι πολιορκητές έμειναν σαν ένας βρώμικος λεκές πολιορκημένοι οι ίδιοι μέσα σε ένα έδαφος πού διευρύνθηκε, ένα έδαφος πού εξαπλώνεται η εξέγερση".

Παρακάτω παραθέτουμε τα ονόματα των νέων Κέντρων Αυτόνομης Αντίστασης και Ζαπατιστικής Εξέγερσης (CRAREZ). Τα νέα Κέντρα είναι 11 πού μαζί με τα 5 αρχικά Καρακόλ, φτάνουν συνολικά τα 16. Μαζί με τους αρχικούς Αυτόνομους Δήμους οι οποίοι είναι 27, το σύνολο των Ζαπατιστικών Κέντρων ανέρχεται στα 43.

α ονόματα και οι τοποθεσίες των νέων Καρακόλ και Αυτόνομων Εξεγερμένων Ζαπατιστικών Δήμων (MAREZ):

Νέο καρακόλ, με το όνομα "Συλλογική η καρδιά των εξεγερμένων σπόρων", στη μνήμη του Συντρόφου Galeano, το συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του ονομάζεται "Βήματα της ιστορίας για τη ζωή της ανθρωπότητας", έδρα του η La Unión, ανακτημένη γη, δίπλα στο εχίδο San Quintín, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο του στρατού της κακής κυβέρνησης (επίσημος Δήμος Ocosingo).

[gallery td_select_gallery_slide="slide" size="large" ids="2987,2986,2985"]

Νέος Αυτόνομος Δήμος, ονομάζεται "Ελπίδα της Ανθρωπότητας". Η έδρα του βρίσκεται στο εχίδο Santa María (επίσημος δήμος Chicomuselo).

Ο επόμενος Αυτόνομος Δήμος ονομάζεται Ernesto Che Guevara, η έδρα του είναι το El Belén (επίσημος δήμος Motozintla).

Νέο Καρακόλ με το όνομα "Σπείρα της αξιοπρέπειας που υφαίνει τα χρώματα της ανθρωπότητας στη μνήμη των πεσόντων", το συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του ονομάζεται "Σπόρος που ανθίζει με τη συνείδηση εκείνων που αγωνίζονται για πάντα", έδρα του το TulanKa’u, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Amatenango del Valle).

Το επόμενο νέο καρακόλ ονομάζεται "Ανθίζοντας ο εξεγερμένος σπόρος", το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης του λέγεται, "Νέο χάραμα αντίστασης και εξέγερσης για τη ζωή και την ανθρωπότητα", η έδρα του βρίσκεται στην κοινότητα Patria Nueva, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Ocosingo).

Ο νέος Αυτόνομος Δήμος ονομάζεται "Σπέρνοντας συνείδηση για να θερίσουμε επαναστάσεις για τη ζώη", έδρα του το Tulan Ka'u, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Amatenango del Valle).

Νέο Καρακόλ με το όνομα "Προς τιμήν της μνήμης του Συντρόφου Manuel", το συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του ονομάζεται "Η εξεγερμένη σκέψη των ιθαγενών λαών", έδρα του είναι το Dolores Hidalgo, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Ocosingo).

Το επόμενο νέο Καρακόλ ονομάζεται "Αντίσταση και εξέγερση ένας νέος Ορίζοντας", το συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης του ονομάζεται "Το φως που λάμπει στον κόσμο", έδρα του η κοινότητα Nuevo Jerusalén, ανακτημένη γη (επίσημος δήμος Ocosingo).

Νέο Καρακόλ με το όνομα "Ρίζα των αντιστάσεων και των εξεγέρσεων για την ανθρωπότητα", το συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης του ονομάζεται "Καρδιά των ζωών μας για ένα νέο μέλλον", έδρα του το εχίδο Jolj’a (επίσημος δήμος Tila).

Νέος Αυτόνομος Δήμος ονομάζεται "21 deDiciembre" (21 του Δεκέμβρη). Έδρα του η Ranchería K’anal Hulub (επίσημος δήμος Chilón).

Νέο Καρακόλ, ονομάζεται "Jacinto Canek", το συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησής του έχει το όνομα "Άνθος του λόγου μας και φως των λαών μας που αντανακλά για όλους", έδρα του είναι η κοινότητα του CIDECI-Πανεπιστήμιο της Γης (επίσημος δήμος San Cristóbal de las Casas).

Στα πέντε συνολικά κείμενα τους, όσα και τα αρχικά καρακόλ τους, καταλήγουν με τις εξείς λέξεις:

"Συντρόφισσες και σύντροφοι, αδελφοί και αδελφές.

Είμαστε εδώ, είμαστε ζαπατίστας. Για να μας δουν, καλύψαμε το πρόσωπο. Για να μας ονομάσουν, αρνηθήκαμε το όνομά μας. Στοιχηματίζουμε στο παρόν για να έχουμε μέλλον, και για να ζήσουμε, πεθαίνουμε. Είμαστε ζαπατίστας, στην πλειοψηφία μας ιθαγενείς με ρίζες από τους Μάγιας, και δεν ξεπουλιόμαστε, δεν παραδινόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

Είμαστε εξέγερση και αντίσταση. Είμαστε μια από τις πολλές βαριοπούλες που θα συντρίψουν τα τείχη, είμαστε ένας από τους πολλούς ανέμους που θα σαρώσουν τη γη και ένας από τους πολλούς σπόρους που θα γεννήσουν άλλους κόσμους.

Είμαστε ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης .

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού

Εκ μέρους των αντρών, των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων ζαπατιστικών βάσεων στήριξης και της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής-Γενικής Διοίκησης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης."