Έκλεισε η στρατηγική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η οποία έχει ως στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το BBC, στη συμφωνία προβλέπεται οι ΗΠΑ να προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εναλλακτικές εισαγωγές αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2>Task Force για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο

ο Reuters επισημαίνει ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει στόχο να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κρίση ενέργειας.

Το σύμφωνο, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, έρχεται μετά από μία ημέρα τριών συνόδων κορυφής στην «καρδιά» της ΕΕ, κατά τις οποίες οι ηγέτες κατακεραύνωσαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και προσέφεραν νέα στήριξη στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ άλλων, ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Χθες, Πέμπτη, οι «Financial Times» δημοσίευσαν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022. Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά δύο τρίτα φέτος.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς την εκπλήρωση του στόχου που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες.

Και όλα αυτά, έπειτα από την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι διέταξε τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει σε μία εβδομάδα έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κίνηση του Πούτιν αναδεικνύει τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών ως όπλο στη μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2>Φον ντερ Λάιεν: Μεγάλο βήμα προς την απεξάρτηση από τη Ρωσία

μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων και μέσω επιπλέον προμηθειών παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

2>Μπάιντεν: Στόχος είναι να μειωθεί συνολικά η ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης

ι ΗΠΑ θα εφοδιάσουν με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη βοηθήσουν να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

"Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο προς τον στόχο αυτόν, επιταχύνοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας", υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

"Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα, πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον να μειώσει την συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης", επισήμανε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.