Μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε διυπουργική σύσκεψη μετά και την απόφαση για λουκέτο στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 ημέρες, γεγονός που «δένει τα χέρια» πολλών εργαζόμενων γονέων.

Ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης, αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση εκπόνησαν που διαμορφώνεται στην οικονομία και στην κοινωνία εκπόνησαν τα πρώτα σενάρια διευκολύνσεων για τους γονείς (με τη δυνατότητα τηλεργασίας ή ειδικής άδειας).

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας με λήψη μέτρων, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

Επίσης αποφάσισαν μέτρα για τη διευκόλυνση εργαζομένων στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Η σχετική εγκύκλιος με τα συγκεκριμένα μέτρα θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη.

Τα μέτρα που δρομολογούνται

ύμφωνα με πληροφορίες τεχνικές ομάδες των συναρμοδίων υπουργείων θα ολοκληρώσουν μέχρι αύριο τις τελικές προτάσεις, προκειμένου να δώσουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις εργαζόμενων γονέων παιδιών έως 15 ετών: είτε εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε ο ένας στον ιδιωτικό και ο άλλος στο Δημόσιο.

Οι εναλλακτικές λύσεις που συζητήθηκαν και προτείνονται είναι τρεις: χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» μετ’ αποδοχών λόγω κοροναϊού, ευέλικτο ωράριο αν είναι εφικτό και εξυπηρετεί και δυνατότητα τηλεεργασίας.

Ωστόσο η εξίσωση δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Άδεια 15 ημερών

ε πρώτο στάδιο, οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ανέρχονται σε 15 ημέρες, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν μετά τη διυπουργική σύσκεψη.

Μάλιστα στο επίκεντρο του σχεδιασμού φέρεται να βρίσκεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος κατά το οποίο, ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά, οι ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Επίδομα 718 ευρώ

αράλληλα ανοιχτό παραμένει και το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος προκειμένου να δοθεί στους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό λόγω της κρατικής απόφασης για κλείσιμο επιχειρήσεων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Πρόκειται για επίδομα ύψους 718 ευρώ που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει τρία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και την διευκόλυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απασχόληση μέσω τηλεργασίας όπου αυτό είναι εφικτό, την άρση των διοικητικών εμποδίων για την αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας, και την παράταση κατά 3 μήνες -έως το τέλος Ιουνίου- της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών είτε αφορούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις είτε σε ρύθμιση χρεών.