Λίγο μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε ανακοινώσεις εξειδικεύοντας τις θετικές συνέπειες της αύξησης καθώς αυτή θα συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας. 

«Ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ το μήνα, αυξημένος ήδη κατά 10% σε σχέση με το 2019. 585.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο μέσος μισθός σε σχέση με το 2019», είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας.

«Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη ήταν 18η στους 22, τώρα με την αύξηση αυτή ανεβασίνει στη 13η θέση. Είναι κάτι για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε αλλά κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά και μια σοβαρή κυβέρνηση με οικονομία υπό ανάπτυξη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους εργαζομένους», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Η ΝΔ είχε πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ΑΕΠ. Από το 2019 έως το 2023 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 20%. Άρα είναι τριπλάσια, όχι μόνο κρατήσαμε τη δέσμευσή μας αλλά την υπερβήκαμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Υπενθύμισε επίσης ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται συνολικά 19 επιδόματα με κορυφαίο το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και πλέον, από 1ης Απριλίου, θα είναι 479 ευρώ.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

Η πτώση της ανεργίας
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
Η ανάκαμψη της οικονομίας που θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου, θα αυξηθεί στα 780 ευρώ.

Επεσήμανε ότι δεν έχει αυταπάτες και γνωρίζει πως «η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα».

Δείτε το βίντεο: