Ο "μήνας του μέλιτος" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό φαίνεται πως πέρασε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, να δηλώνει ότι «Αν οι Έλληνες μιλούν για Γενοκτονία των Ποντιων, εμείς θα μιλάμε για τις σφαγές σε Τρίπολη και Ανατολία».

Στις νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του τόνισε μεν ότι είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, πρόσθεσε όμως ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο.

«Αν προσπαθήσεις να εκφραστείς με τέτοιον τρόπο, να επικαλεστείς πράγματα που δεν έχουν ουσιαστική βάση, τότε θα πούμε και άλλα. Θα πούμε για τις σφαγές που διέπραξαν στην Ανατολία το 1919-1922. Υπήρξε και μια σφαγή που λέγεται ”της Τρίπολης”. Θα δείξουμε τη σφαγή όλων των ανθρώπων σε εκείνη την πόλη. Αν λοιπόν πάμε σε αυτά τα πράγματα, θα συνεχιστούν χωρίς τέλος. Επομένως, εμείς λέμε να μην υπεισέλθουμε σε αυτά. Αφήστε τους ιστορικούς να διαβάζουν, να γράφουν και να ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι ο αμοιβαίος διάλογος. Και οι διάλογοι έχουν διάφορα στάδια. Μεταξύ αυτών, η δράση η δική μας ως υπουργείο είναι τα αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχουν επιμέρους δράσεις που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» υποστήριξε ειδικότερα μιλώντας στο CNN Turk.

Ο Ακάρ στη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε εκ νέου σε «προβλήματα στο Αιγαίο», τα οποία δεν είναι τόσο απλά.


«Το θέσαμε με τον συνομιλητή μας, που ήταν τότε Αρχηγός του ΓΕΣ και μετά έγινε υπουργός, γίναμε και οι δύο υπουργοί. Είπαμε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, τα τουρκοελληνικά προβλήματα, δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι προβλήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα, οπότε ας σχηματίσουμε αντιπροσωπείες. Ας συναντηθούν οι αντιπροσωπείες. Αφήστε τους ειδικούς, που γνωρίζουν το θέμα εδώ και καιρό, να συνομιλήσουν και να βρουν μια λύση. Στην πραγματικότητα, αυτό το αποδέχτηκαν. Δύο φορές οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα και οι αντιπροσωπείες τους ήρθαν εδώ. Είπαμε να ξαναρχίσουμε αυτές τις συναντήσεις. Τελικά, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ήρθε στο Χατάι. Καθίσαμε εκεί και μιλήσαμε… Ας ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες μετά τις εκλογές -είπαμε- και ας συνεχίσουμε τις επαφές μας, ας λύσουμε τα προβλήματά μας πολιτισμένα, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Τώρα, λοιπόν, ενώ υπάρχει μια τέτοια διαδικασία… ίσως λόγω εκλογικού κλίματος, ίσως στο πλαίσιο των εκλογών, έκαναν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ λάθος, είναι απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε με κανέναν τρόπο. Και όπως λέγαμε πάντα, το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό εννοώ, όλα αυτά, είναι υπόθεση των ιστορικών… Ας δουλέψουν, κύριε. Θα συνεχίσουμε. Αν επιδιώκουν να φτάσουν κάπου με το να μας φιμώνουν ή να μας καταπιέζουν ή προσπαθώντας να μας εκθέσουν επηρεάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη με μια σειρά από κατηγορίες που δεν στοιχειοθετούνται ποτέ και με κανέναν τρόπο, να ξέρουν ότι δεν θα καταλήξουν πουθενά. Αυτό απλώς θα καθυστερήσει τη διαδικασία. Αυτό καθυστερεί τις αμοιβαίες συμφωνίες και βλάπτει και τις δύο πλευρές. Εμείς πάντα λέμε ότι είμαστε καλοί γείτονες», συνέχισε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης για τα ελληνοτουρκικά πως περιμένει να υπάρξει «αμοιβαίος διάλογος» με την Ελλάδα μετά την εκλογική περίοδο.


Πρόσθεσε δε τα εξής: «Είμαι υπέρ του διεθνούς δικαίου, αλλά πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με διαπραγματεύσεις, ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Εμείς, όμως, λέμε επίσης ότι ”δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας παρεξηγήσετε, γιατί αυτό δεν είναι αδυναμία”. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα δικαιώματά μας, ποτέ δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι απειλή»