Με πυρηνικό ολοκαύτωμα απείλησε τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις Φινλανδία και Σουηδία, στην περίπτωση που οι δύο χώρες μπουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Στο λογαριασμό του στο Telegram έγραψε: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί για τον "πόλεμο δι' αντιπροσώπων" τους.
2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».
Ο Μεντβέντεφ κάλεσε, επίσης, τη Δύση να «μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και να «μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισαν πως η χώρα τους «θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO».
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε τη συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.
«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα, εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.
Είθισται η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Φινλανδίας να θέτουν πιστά σε εφαρμογή τις δηλώσεις του εκάστοτε προέδρου της χώρας.
Μετά τα Ραφάλ, τα F-35, 5ης γενιάς πολεμικά αεροσκάφη, αλλάζουν οριστικά τις ισορροπίες
Η Τουρκία κέρδισε την μερική άρση του εμπάργκο όπλων (από Σουηδία και Φινλανδία) καθώς και την «συμπαράστασή» τους στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας»
Σε πλήρη τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα οι Τούρκοι αξιωματούχοι
Αβάντα στην Τουρκία από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Αβάντα στην Τουρκία από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
«Θρίλερ» την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο
Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν την στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας
Τα τουρκικά ΜΜΕ προκαλούν περισσότερο και από τον Ερντογάν
Νέες απειλές από τον τούρκο Υπ.Εξ.
Απάντηση στις ρωσικές απειλές
Μία μη αναμενόμενη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό
Στην κυπριακή Βουλή μίλησε εχθές ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ο οποίος έλαβε το λόγο μετά το καλωσόρισμα της κας Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου της Βουλής. Μόλις ο κ. Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του, στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, η κα Δημητρίου έκανε εκτενή αναφορά στην κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από το 1974 ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε πολλές φορές την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον ουκρανικό.
Στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής μιλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης και μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν λίγες ημέρες.
Ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που είχε μείνει στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, πέρασε τα σύνορα με τη Μολδαβία.