Ο πρόεδρος της Ουκρανίας «χτύπησε πισώπλατα» τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί «μάταια» να έχει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Δεν πρέπει να αναζητήσουμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει μάταια», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai 1.

«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα από τη μεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά δεν πέτυχε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.

«Οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πώς θα διαπραγματευτούν» αναφέρει η Γαλλία

Το Elysee (Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Πρόεδρος Μακρόν «δεν είχε συζητήσει ποτέ και τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι».

«Έλεγε πάντα ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης τους με τους Ρώσους».

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την πάταξη του οικονομικού δικτύου του Ρώσου ηγέτη.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών απείχαν μακράν.

«Σήμερα, ο διάλογος με τη Μόσχα πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή. Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα», διευκρίνισε.