Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηττάται οποιοσδήποτε και αν είναι ο αντίπαλός του στις προσεχείς εκλογές και προκειμένου να αντιστρέψει αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του προχωρούν σε όλο και πιο ακραίες λεκτικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας.
Τελευταία προσθήκη σε αυτούς που απειλούν τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, μετά το «Μητσοτάκης…γιοκ», ο Τούρκος πρόεδρος σε χθεσινή του ομιλία, είπε και «Turkey…γιοκ» προαναγγέλοντας την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας από το αγγλικό Turkey στο τουρκικό Turkiye.
Ερντογάν: «Πλέον δεν υπάρχει το ” Turkey”»
«Κάναμε ένα επιπλέον συμβολικό αλλά και σημαντικό βήμα. Πλέον δεν υπάρχει το ” Turkey” αλλά το όνομα της χώρας είναι ῾᾽Τurkiye”», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μετά τη Γαλάζια Πατρίδα ο Ερντογάν οραματίζεται και τη… Διαστημική Πατρίδα τονίζοντας ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στους αιθέρες, στις θάλασσες και στο διάστημα.
«Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της χώρας μας σε ξηρά σε θάλασσες και στους αιθέρες έτσι είναι υποχρέωση για την τιμή μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας στο Διάστημα», σημείωσε.
Η εισβολή στην Κύπρο ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση», σύμφωνα με τον Τσελίκ
Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ερντογάν, τον Τσαβούσογλου και τον Ακάρ πήρε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ σημειώνοντας ότι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών είναι λόγος αμφισβήτησης της κυριαρχίας.
«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και των Παρισίων. Έτσι η Τουρκία λέει πως στα πλαίσια του δικαίου θα αμφισβητήσω το ζήτημα της κυριαρχία τους», ανέφερε σε ομιλία του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου.
Ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη, ενώ σχολίασε με βαρύτατες εκφράσεις την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με το Κυπριακό, συγκρίνοντάς την με ρητορική της «ακροδεξιάς», ενώ χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 «ειρηνευτική επιχείρηση».
«Η ουσία είναι πως υπάρχει η ευαισθησία της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα, η περιγραφή της Γαλάζιας Πατρίδας. Ενώ η Ελλάδα την νόμιμη έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας τη βλέπει ως απειλή πάντα στα πλαίσια των μαξιμαλιστικών της στόχων. O Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο και “την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” την παρουσίασε ως απειλή και ως πόνο του ελληνισμού. Αυτό είναι μια προσέγγιση στην ρητορική που βλέπουμε στην ακροδεξιά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μετά τα Ραφάλ, τα F-35, 5ης γενιάς πολεμικά αεροσκάφη, αλλάζουν οριστικά τις ισορροπίες
Η Τουρκία κέρδισε την μερική άρση του εμπάργκο όπλων (από Σουηδία και Φινλανδία) καθώς και την «συμπαράστασή» τους στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας»
Αβάντα στην Τουρκία από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Αβάντα στην Τουρκία από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
«Θρίλερ» την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο
Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν την στρατιωτική υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας
Τα τουρκικά ΜΜΕ προκαλούν περισσότερο και από τον Ερντογάν
Νέες απειλές από τον τούρκο Υπ.Εξ.
Απάντηση στις ρωσικές απειλές
Μία μη αναμενόμενη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό
Ακραίες δηλώσεις από τον σύμμαχο του Πούτιν και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας
Στην κυπριακή Βουλή μίλησε εχθές ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι ο οποίος έλαβε το λόγο μετά το καλωσόρισμα της κας Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου της Βουλής. Μόλις ο κ. Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του, στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, η κα Δημητρίου έκανε εκτενή αναφορά στην κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από το 1974 ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε πολλές φορές την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον ουκρανικό.
Στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής μιλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης και μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν λίγες ημέρες.
Ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που είχε μείνει στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, πέρασε τα σύνορα με τη Μολδαβία.