Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηττάται οποιοσδήποτε και αν είναι ο αντίπαλός του στις προσεχείς εκλογές και προκειμένου να αντιστρέψει αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του προχωρούν σε όλο και πιο ακραίες λεκτικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. 

Τελευταία προσθήκη σε αυτούς που απειλούν τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, μετά το «Μητσοτάκης…γιοκ», ο Τούρκος πρόεδρος σε χθεσινή του ομιλία, είπε και «Turkey…γιοκ» προαναγγέλοντας την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας από το αγγλικό Turkey στο τουρκικό Turkiye.


Ερντογάν: «Πλέον δεν υπάρχει το ” Turkey”»
«Κάναμε ένα επιπλέον συμβολικό αλλά και σημαντικό βήμα. Πλέον δεν υπάρχει το ” Turkey” αλλά το όνομα της χώρας είναι ῾᾽Τurkiye”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μετά τη Γαλάζια Πατρίδα ο Ερντογάν οραματίζεται και τη… Διαστημική Πατρίδα τονίζοντας ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στους αιθέρες, στις θάλασσες και στο διάστημα.

«Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της χώρας μας σε ξηρά σε θάλασσες και στους αιθέρες έτσι είναι υποχρέωση για την τιμή μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας στο Διάστημα», σημείωσε.

Η εισβολή στην Κύπρο ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση», σύμφωνα με τον Τσελίκ

Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Ερντογάν, τον Τσαβούσογλου και τον Ακάρ πήρε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ σημειώνοντας ότι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών είναι λόγος αμφισβήτησης της κυριαρχίας.

«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και των Παρισίων. Έτσι η Τουρκία λέει πως στα πλαίσια του δικαίου θα αμφισβητήσω το ζήτημα της κυριαρχία τους», ανέφερε σε ομιλία του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου.

Ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη, ενώ σχολίασε με βαρύτατες εκφράσεις την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με το Κυπριακό, συγκρίνοντάς την με ρητορική της «ακροδεξιάς», ενώ χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 «ειρηνευτική επιχείρηση».

«Η ουσία είναι πως υπάρχει η ευαισθησία της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα, η περιγραφή της Γαλάζιας Πατρίδας. Ενώ η Ελλάδα την νόμιμη έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας τη βλέπει ως απειλή πάντα στα πλαίσια των μαξιμαλιστικών της στόχων. O Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο και “την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” την παρουσίασε ως απειλή και ως πόνο του ελληνισμού. Αυτό είναι μια προσέγγιση στην ρητορική που βλέπουμε στην ακροδεξιά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.