Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών IfO στο Μόναχο αναφέρει σε έρευνά του πως η Ευρώπη απειλείται με την χειρότερη ύφεση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Ινστιτούτο κάνει την πρόβλεψη ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα αγγίξει διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κάθε μήνας που περνάει με τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης "κλειστές", στις μεγάλες χώρες έχει ως αποτέλεσμα μία μείωση του ΑΕΠ τους της τάξης του 6%. Η προειδοποίηση του Ινστιτούτου είναι ακόμα πιο τρομακτική, στην περίπτωση που το κλείσιμο των επιχειρήσεων κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρεται, οι απώλειες του θα μπορούν να συγκριθούν μόνο με περιόδους μετά από φυσικές καταστροφές ή από μεγάλες οικονομικές υφέσεις.

Για την Γερμανία, οι προβλέψεις του ινστιτούτου είναι ακόμα πιο άσχημες. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για την γερμανική οικονομία με την αγορά κλειστή για τρεις μήνες είναι συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ μεγαλύτερη του 20% (ΑΕΠ Γερμανίας 2019, 4 τρισ δολλάρια). Μιλάμε για μείωση 800 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (729,92 δισ €)!

Για την Ιταλία η πρόβλεψη για το ίδιο διάστημα είναι μείωση ΑΕΠ 11,2% έως 19,1%. Για την Ισπανία μείωση 11,3% έως 20% και για την Γαλλία μείωση 10,2% έως 18%.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μείνουν με "κλειστές μηχανές" για 3 μήνες, οι συνολικές απώλεις θα είναι:

το καλύτερο σενάριο (μείωση ΑΕΠ 11%): περίπου 1,4 τρις