Σε διευκολύνσεις δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, οι οποίες ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.

Πρόκειται για αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων, οι οποίες αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών που τα εξυπηρετούσαν ομαλά. Οι δανειολήπτες αυτοί κινήθηκαν προληπτικά μετά το lockdown, ζητώντας διευκολύνσεις από τις τράπεζες. Η ζήτηση για αναστολές πληρωμών, ωστόσο, έγινε συντηρητικά, με τις τράπεζες να αναφέρουν ότι 1 στους 3 δανειολήπτες που ήταν επιλέξιμος για το μέτρο, έκανε χρήση του. Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, οι τράπεζες διαπίστωσαν μικρή αύξηση στη ζήτηση για αναστολή πληρωμών, την οποία αποδίδουν στο ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν άνοιξαν ή αν άνοιξαν, δεν λειτουργούν με το προσωπικό που είχαν πριν.

Τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την ερχόμενη εβδομάδα, στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - Θεσμών θα βρεθεί το θέμα της κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Το μέτρο της κυβέρνησης που στοχεύει να υποστηρίξει το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν κόκκινο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, καθώς και τους συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί επίσης, είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες, καθώς θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ/SSM είναι επιφυλακτική για το μέτρο και επιμένει σε αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν, προκειμένου να μην δοθεί πρόσβαση σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της περιμέτρου των επιλέξιμων δανειοληπτών που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σκληρή. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, βάσει των στοιχείων από τις τράπεζες, από 1,7 εκατομμύρια δανειολήπτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα".

Πώς προχωρούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του ν. 4605/2019

ν τω μεταξύ, ενώ στις 31 Ιουλίου πρόκειται να λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος 4605/2019, τον προηγούμενο μήνα υποβλήθηκαν 546 νέες αιτήσεις προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σημειώνεται ότι συνολικά, 1.200 πολίτες έχουν λάβει κρατική επιδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, την 1η Ιουλίου 2019, μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020, προκύπτουν τα εξής:

- 4.308 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους πολίτες και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες και στους διαχειριστές δανείων.

- Συγκριτικά με την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου, 107 νέοι χρήστες υπέβαλαν την αίτηση τους (αύξηση κατά 2,55%).

- Συγκριτικά με τον Απρίλιο, 546 νέοι χρήστες υπέβαλαν την αίτηση τους (αύξηση κατά 14,51%).

- Συγκριτικά με τις 31/12/2019 υπέβαλαν αίτηση 2.940 νέοι χρήστες (αύξηση κατά 214,91%).

- 2.082 προτάσεις ρύθμισης χρέους έχουν δοθεί από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον 1 μήνα, από τη λήψη της αίτησης του πολίτη.

- Συγκριτικά με την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου έγιναν από τις τράπεζες 88 νέες προτάσεις ρύθμισης (αύξηση κατά 4,41%).

- Συγκριτικά με τον Απρίλιο, έγιναν 384 νέες προτάσεις ρύθμισης (αύξηση κατά 22,61%).

- Συγκριτικά με τις 31/12/2019, έγιναν 1.680 νέες προτάσεις ρύθμισης (αύξηση κατά 417,91%).

Οι δανειολήπτες έχουν κάνει αποδεκτές 1.254 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των 817 υπολοίπων. Ο πολίτης αφού λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα / διαχειριστή δανείων, έχει προθεσμία ενός μηνός για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω η διαδικασία, στην κρατική επιδότηση.

Συγκριτικά με τον Απρίλιο, 171 πολίτες δέχθηκαν την πρόταση ρύθμισης δανείου (αύξηση κατά 15,79%).