Για την πορεία του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρεται σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Δείτε όλη την ανάρτηση:

Στη χτεσινή μου συνέντευξη στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκα στην πορεία του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφορδης που έχει μπει σε φάση ΙΙΙ κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε χιλιάδες υγιείς εθελοντές πολλών ηλικιακών ομάδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Αυτή η φάση της μελέτης συγκρίνει αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο με άλλους υγιείς εθελοντές που έλαβαν ένα εικονικό εμβόλιο.

Όπως έχω υπογραμμίσει πολλές φορές, αυτή είναι η φάση δοκιμών που θα δώσει τα αποτελέσματα για το εάν το εμβόλιο μας προστατεύει από τον SARS -COV-2. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά πως θα ανακοινώσει αυτά τα αποτελέσματα μέσα στον Αύγουστο.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές;

Σε συνεργασία με την εταιρεία Astra Zeneca και κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης όλης της πορείας των αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσει η ´τμηματική´ παραγωγή (καθότι τα εμβόλια παράγονται σε ‘παρτιδες’). Επιπρόσθετα θα εξασφαλιζεται ότι κάθε παρτίδα είναι πανομοιότυπη και επίσης θα αποφασιστεί η προτεραιότητα εμβολιασμού: δηλαδή ποιοι πληθυσμοί θα εμβολιαστούν πρώτοι (για παράδειγμα οι υγειονομικοί). Μετά την παραγωγή ικανών ποσοτήτων και κατόπιν κρατικης έγκρισης όλων των παρτίδων, θα ξεκινήσει η διάθεση.

Το εμβόλιο που τελικά θα διατεθεί, της Οξφόρδης, αλλά και κάθε άλλο εμβόλιο, θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ποσοστό κάλυψης θα μας παρέχει. Δηλαδή θα μας προστατεύει μόνο από το να νοσήσουμε αλλά θα συνεχίζουμε να είμαστε μολυσματικοι για τους άλλους; Δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

εκτίμηση του Dr Fauci είναι ότι αν είναι αποτελεσματικό αναμένεται να είναι κατά 70-75%. Αλλά αν συμβεί αυτό θα είναι εξαιρετικά καλό νέο.

Αυτό που έχει όμως σημασία ειναι το εμβόλιο κατα του κορωνοιού να είναι δημόσιο αγαθό, όπως πρότεινα από την αρχή. Να μπορεί να διατεθεί σε όλους. Να εξασφαλιστούν οι αλυσίδες τροφοδοσίας σε όλες τις χώρες ασχέτως ρυθμού οικονομικης ανάπτυξης.

Θα περιμένουμε λίγο ακόμη μεχρι να μας πουν τα νέα.

ετά, ξεκινάει το επόμενο βήμα που εμείς οι ειδικοί της πολιτικής της δημόσιας υγείας, πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όλοι θα έχουμε πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο, όπως και στα τεστ και στα φάρμακα.

Αυτός ο ιός έφερε μια παγκόσμια πανδημία και αυτό το εμβόλιο το περιμένουμε όλοι για να λήξει η πανδημία, παντού, ταυτόχρονα.

Και τέλος, να υπογραμμίσω πως δεν πρέπει να συγχέουμε την ανακοίνωση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Να περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φάσης ΙΙΙ.