Εικόνες βιβλικής καταστροφής μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε νιτρικό νάτριο που κατασχέθηκε από ένα πλοίο, πριν από περίπου ένα χρόνο και αποθηκεύτηκε εκεί. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή τόνισε ότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά αίτια των εκρήξεων:

trong>

Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια».

ουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 τραυματίες.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Kataeb (Καταέμπ), Ναζάρ Νατζαριάν, είναι μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ο Νατζαριάν είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, Τζορτζ Κετάνεχ, πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

αυτόπτης μάρτυρας Μπαχάρ Γκάτα περιέγραψε σκηνές χάους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη».

«Μπορείτε να δείτε τραυματίες σε όλους τους δρόμους της Βηρυτού, γυαλιά παντού, αυτοκίνητα είναι κατεστραμμένα, είναι σαν αποκάλυψη», είπε, μιλώντας τηλεφωνικά με τον ανταποκριτή του CNNi, Μπέκι Άντερσον.

«Είναι πολύ πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι φρικάρουν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι συγκλονισμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί τελείως. Δεν έχουμε λιμάνι», πρόσθεσε.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (σ.σ. πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δήλωσε ότι χάθηκε η επαφή με μία από τις πυροσβεστικές μονάδες που παλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), η πρώτη ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα 240 χιλιομέτρων. Το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας εκτιμά ότι η έκρηξη ισοδυναμεί με σεισμό μεγέθους 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ.

Διεθνής βοήθεια

ο Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει κινητά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη», έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω Twitter.

Το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε», έγραφε το μήνυμα του ΥΠΕΞ του Ιράν.

Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο μετά την τεράστια έκρηξη κοντά στο κέντρο της Βηρυτού που σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες.

«Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου και του λιβανικού λαού. Είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που διατυπώνουν οι λιβανικές αρχές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Το Al-Arabiya μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή στην αστυνομία, ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, καθώς μετά την ισχυρή ακολούθησε μία μικρότερη.

«Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο», μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου, καθώς υπήρξαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση.

Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Λίγο νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου υψώνεται ένα πυκνό νέφος καπνού.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

«Τα κτίρια τρέμουν», έγραψε στο Twitter ένας κάτοικος της πόλης, προσθέτοντας ότι «έσπασαν όλα τα τζάμια» του διαμερίσματός του.

ισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου η έκρηξη

εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε και πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση, προσπαθώντας να εξακριβώσουν από πού προήλθε.

Παράκληση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει: