Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα, τονίστηκε ότι τα σήμερα συμπληρώνονται 6 μήνες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται περισσότερα από 200 κρούσματα την ημέρα.

Πάντως, η όποια επιβράδυνση των τελευταίων ημερών δεν πρέπει να μας επηρεάζει. «Η επιδημία σιγοβράζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι εφικτή με σωστή χρήση της μάσκας από άτομα και επαγγελματίες που έχουν πολλές επαφές την ημέρα. Η επιστροφή από τις διακοπές πρέπει να συνοδεύεται από έναν λογικό αυτοπεριορισμό για 7-10 μέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι μεγάλο ρόλο στον περιορισμό της πανδημίας παίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε οίκους ευγηρίας και δομές.

Αναφορικά με το επιστημονικό κομμάτι, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση του ασθενούς στο Χονγκ Κονγκ. «Η επαναμόλυνση του ασθενούς εάν επαληθευτεί, τότε έχουμε μεγάλη αισιοδοξία για το εμβόλιο. Αυτό γιατί θα μας οδηγήσει σε ελαφρύτερες κλινικές εικόνες».

Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε διάκριση στα μέτρα, ανά περιοχή

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για αναγκαίες αποφάσεις που κρίνονται από όλους. «Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης τα ίδια τα στοιχεία. Συγκεντρώνονται καθημερινά από νοσοκομεία και εργαστήρια. Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή. Είτε αφορά στην Αττική ή ένα νησί ή ένα χωριό ή μία περιοχή.»

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η άνοδος προκύπτει από τη διασπορά του κορονοϊού. Αναφέρθηκε στον Πόρο και στον Αμπελώνα Λάρισας τονίζοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί, γι' αυτό και βγαίνουν εκτός των περιοριστικών μέτρων. Ισχύουν όμως για λίγο ακόμα και τα μέτρα που ισχύουν στις περιφέρειες Αττικής και Λάρισας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο ακόμα για Πάρο, Μύκονο και Αντίπαρο, όπου υπάρχουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων προέκυψε λόγω ανοίγματος του τουρισμού. Από την 1η Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 723 ενώ έγιναν πάνω από 360.000 έλεγχοι από την ίδια ημερομηνία έως σήμερα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι ήταν απόλυτα στοχευμένοι και όχι τυχαίοι.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Όμως η επιστροφή από τις διακοπές αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο διάστημα. Για την χρήση μάσκας πρόσθεσε ότι είναι υποχρεωτική σε χώρους γραφείων, σε χώρους λατρείας, σε σούπερ μάρκετ, σε ΜΜΜ, σε κομμωτήρια, σε ανελκυστήρες, σε ιατρεία και σε καταστήματα. Παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό. Χαρακτήρισε «μοιραίες» τέτοιες πληροφορίες, αφού μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την υγεία των πολιτών. «Αντιλαμβάνομαι ότι μετά από τόσους μήνες υπάρχει κούραση. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός ούτε κουράζεται, ούτε εξασθενεί». «Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται από εμάς αποκλειστικά και μόνο. Για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Μαγιορκίνης: Σε 10 μέρες θα ξέρουμε αν το R είναι κάτω από τη μονάδα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι η επιδημιολογία γίνεται με συναξιολόγηση πολλών παραμέτρων. «Το απόλυτο νούμερο είναι το σημείο που βλέπουμε να πιέζεται το σύστημα υγείας. Οι εκτιμήσεις που έχουμε για σήμερα λένε ότι ίσως το R να είναι κάτι από το 1. Όμως με ακρίβεια θα ξέρουμε μετά από 10 μέρες.» Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που ισχύουν από την έναρξη της πανδημίας. «Μπορεί να έχουμε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που να είναι διάσπαρτα στην κοινότητα, ή που η ιχνηλάτησή τους να είναι υψηλού ρίσκου. Ελέγχουμε τις ηλικίες, ακόμα και τις μετακινήσεις. Αν η ιχνηλάτηση δείχνει στενές επαφές μεταξύ των ατόμων ή πολλές μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, τότε υπάρχει ο πορτοκαλί συναγερμός για να πάρουμε μέτρα. Προσπαθούμε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα να κάνουμε το καλύτερο.»

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι η λογική της δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. «Βεβαίως την περιμέναμε από τον Οκτώβριο και μετά. Υπάρχει όμως μια κινητικότητα από τώρα. Η αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες εξελίχθηκε σε δεύτερο κύμα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κάποιο δεύτερο κύμα. Υπάρχουν μοντέλα και προβολές που μπορεί να δείχνουν για παράδειγμα αύριο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά θα καταλήξει από τα μέτρα που έχουμε λάβει, σε ύφεση. Στόχος είναι να στεγανοποιούμε οποιοδήποτε κύκλο δημιουργείται σε οποιοδήποτε χωριό, γειτονιά, δήμο ή πόλη και να τον περιορίζουμε.»

Για τη διασπορά ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σήμερα έχουμε πολύ μικρότερη πίεση τώρα πια, στο σύστημα υγείας. Όμως επειδή έχει αλλάξει το προφίλ, αφού ο κορονοϊός χτυπάει πιο μικρές ηλικίες, δεν μπορούμε να κάνουμε σαφή εκτίμηση. Θεώρησε δε ότι δεν είναι τα σημερινά κρούσματα περισσότερα από εκείνα που καταγράφηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Συμμετοχή στις ερωτήσεις είχε και ο κ. Κοντοζαμάνης. Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για το σύστημα υγείας τονίζοντας ότι από την αρχή της πανδημίας υπήρξε σχέδιο με προοπτική για τα χειρότερα σενάρια. «Αποκτήσαμε την εμπειρία και την γνώση και σε επίπεδο καθημερινής ιατρικής πρακτικής. Διαφορετικά αντιμετωπίζαμε την πανδημία πριν από έξι μήνες, διαφορετικά σήμερα.»

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε στην ανάγκη συστράτευσης γύρω από την στρατηγική που ακολουθεί η χώρα. Στόχος είναι να μην υπάρχει αντιπαράθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων γύρω από την πανδημία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης πρόσθεσε ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, «που μας δικαιώνει». «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε γι' αυτό κάθε μέρα.»

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για γενικό Lockdown. «Μέσα από αυτή την πανδημία έχουμε αποκτήσει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε έξαρση του κορονοϊού. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο.»

Μαγιορκίνης: Περιμένουμε νέα αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου

Ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας στην ερώτηση για το πού πάει η πανδημία, τόνισε ότι «θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας. Νομίζω όμως ότι με την χρήση της μάσκας θα πάμε καλά. Όλες οι ενδείξεις λένε ότι είναι το πιο καλό μέτρο που έχουμε αυτή την στιγμή. Θα το χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα.»

Αναφορικά με την χρήση μάσκας, θέση πήρε και ο κ. Χαρδαλιάς. «Η χρήση μάσκας είναι η εθνική μας στρατηγική, είναι παγκόσμια στρατηγική. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κουνάμε το χέρι στον οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει ζήτημα ατομικής ευθύνης; Δηλαδή ο επιχειρηματίας που βάζει στο μαγαζί του 200 άτομα, ενώ χωράει 50, δεν έχει ατομική ευθύνη; Ο νεαρός που χθες αρνιόταν να βάλει την μάσκα στο σούπερ μάρκετ και τον είδα εγώ, ιδιωτικά, δεν έχει ατομική ευθύνη; Όταν ο καθένας μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκας και όταν εκτοξεύει θεωρίες συνομοσιολογίας.»