Ο πρόεδρος των αλβανοτσάμηδων και επικεφαλής του κόμματος "Δικαιοσύνη-ενσωμάτωσή-Ενότητα" Σπετίμ Ιντρίζι έθεσε θέμα αλλαγής συνόρων με την Ελλάδα με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και ανέφερε πως εάν αυτό συμβεί "θα πρέπει να αναζητήσουμε την περιοχή μας την τσαμουριά".

Ο κ. Ιντρίζι τόνισε πως πρόκειται για παράλογη δήλωση αυτή της Ελλάδας περί επέκτασης των χωρικών υδάτων καθώς υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας οι οποίες συζητήσεις ξεκινήσουν με την Ελλάδα να ξεκινήσουν με την κατάργηση της κατάστασης εμπολέμου που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών καθώς και με την λεγόμενη περιοχή της "τσαμουριάς".

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι ράμα κατά τελευταίο διάστημα αποστασιοποιήθηκε από τις "παράλογες" όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του συνειδητοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα χωρίς τη συγκατάθεσή της Αλβανίας ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αλβανίας ότι κρύβει την αλβανική ατζέντα Στις συζητήσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας

«Είναι μια βαθιά κρίση που έχει επιδεινωθεί από σεισμούς, πανδημίες και εσφαλμένη διοίκηση. Εξέφρασα ανησυχία για τη διακήρυξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας για επέκταση έναντι της Αλβανίας. Η κοινή γνώμη ανησυχεί επειδή είπαν ότι έχουν ενημερώσει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ενώ ο τελευταίος λέει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το πράξει» δήλωσε ο Ιντρίζι.

«Δεν ισχύει για την Αλβανία»

frame src="https://www.youtube.com/embed/uu0H1_PD1QA" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

«Αυτό δεν ισχύει για την Αλβανία. Το άρθρο 15 της Σύμβασης για τη Θάλασσα αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις που το επιτρέπει η γεωγραφία. Εγώ εξέφρασα την ανησυχία μου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι σε αυτήν τη συμφωνία, δύο νησιά έχουν λάβει το δικαίωμα επέκτασης, παραβιάζοντας την οικονομική ζώνη της χώρας μας.

Ο Ράμα τις τελευταίες ημέρες ανακάλεσε και αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο που λέει ότι όπου η γεωγραφία δεν το επιτρέπει, ένα κράτος δεν μπορεί να το πράξει μονομερώς» πρόσθεσε.

Σε μία προσπάθεια να εμφανίσει την Ελλάδα ως "την Τουρκία της Αδριατικής", ο αλβανός πολιτικός είπε: «η αλβανική κυβέρνηση δεν πρέπει πλέον να αποδεχθεί το σύνθημα της Ελλάδας και της Σερβίας ότι αυτό που είναι δικό τους είναι δικό τους και αυτό που είναι δικό μας είναι συζητήσιμο».

3>«Θα αναζητήσουμε την περιοχή μας»

Τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα έχουν καθοριστεί από το 1913 και η οριοθέτηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων έγινε από διεθνή επιτροπή το 1926. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα ανοίξει το ζήτημα των συνόρων, θα αναζητήσουμε την περιοχή μας» είπε επίσης