Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελείας Πρωτοδικών Αθήνας είχε υποβάλλει ερώτημα στον Άρειο Πάγο για τη συνταγματικότητα της διάταξης η οποία προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα σε υπαίθριες συναθροίσεις και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Παπαγεωργίου συνέταξε γνωμοδότηση στην οποία αναφέρει πως η γνώμη του είναι ότι η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η διάταξη η οποία προβλέπει όχι μόνο την παρουσία του εισαγγελέα, αλλά και την αρμοδιότητά του για τη διάλυσή, οποιασδήποτε δημόσιας συνάθροισης, είναι αντισυνταγματική.

Χαρακτηριστικά τονίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ότι η σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα για τη διάλυση από την αστυνομία ή το λιμενικό κάποιας δημόσιας συνάθροισης, αποτελεί διοικητική πράξη.

Κατά το άρθρο 89 του Συντάγματος, όμως η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται, και αυτό ακριβώς αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου στη γνωμοδότησή του.

Ο αντιεισαγγελέας προτείνει τη «θεραπεία» της επίμαχης διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο για τις συγκεντρώσεις (Ν.4703/2020) ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.