Ένα περίεργο περισταστικό είχαμε σήμερα με αεροπλάνο μισθωμένο από μία "κίνηση πολιτών" στην Ολλανδία το οποίο ξεκίνησε για να έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινή, η οργάνωση της πτήσης έγινε από κάποια κίνηση πολιτών της Ολλανδίας καθώς, ορισμένοι δήμοι της χώρας φαίνονται διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ελλάδα, αν και η επίσημη πολιτική της ολλανδικής κυβέρνησης είναι αντίθετη καθώς δεν έχει δηλώσει θετική στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Στο συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν δόθηκε άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Λέσβου και τελικά κατευθύνθηκε προς την Αθήνα.

Στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε στην Καθημερινή ότι «ένα κράτος συνεργάζεται με κράτη και όχι με Κινήσεις πολιτών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να επιδείξει οποιοσδήποτε τα φιλανθρωπικά του αισθήματα. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Αν οι Ολλανδοί δεν συμφωνούν με όσα αποφασίζει η επίσημη κυβέρνηση τους, μπορούν να εκλέξουν άλλη».

Η ίδια πηγή ανέφερε στην εφημερίδα πως αυτή τη στιγμή αρμόδια για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών είναι η Ελλάδα: «Ποιός θα διαλέξει ποιός θα μείνει και ποιός θα φύγει και με τι όρους; Αν φύγουν 189 άτομα -(σ.σ. τόσα χωρούν στο αεροπλάνο) πως θα αντιδράσουν οι χιλιάδες που θα μείνουν πίσω;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποστείλει στα ελληνικά κόμματα η Κινηση πολιτών από την Ολλανδία, η πτήση Flight ED3040 έφυγε από το Ρότερνταμ σήμερα το πρωί με προορισμό τη Μυτιλήνη όπου σχεδιαζόταν να μείνει δύο 24ωρα.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας Ankie Broekers-Knol,με την οποία επικοινώνησε η ομάδα πολιτών απάντησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ολλανδία στην Ελλάδα.