Δύσκολη είναι η μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη, όπως άλλωστε τονίζουν Έλληνες γιατροί στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

«Τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής που γειτονεύουν με την Ολλανδία έχουμε μεγάλη εισαγωγή περιστατικών από τη γειτονική χώρα ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό. Κι αυτό γίνεται γιατί τα νοσοκομεία στην Ολλανδία έχουν γεμίσει και αναγκάζονται να στέλνουν περιστατικά σε εμάς», αναφέρει στο OPEN ο γιατρός σε μονάδα COVID στη Γερμανία, Γιώργος Δαδινός.

Με το νέο αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο και με 15.000 νέα κρούσματα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες οι αντοχές του συστήματος Υγείας φθάνουν στα όριά τους και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορωνοϊό.

Μεγάλος αριθμός των κλινών στα νοσοκομεία έχει καλυφθεί και από Ολλανδούς ασθενείς. «Οι Γερμανοί είναι ήδη μέσα στα νοσοκομεία. Μας παίρνουν τμήματα από τις χειρουργικές κλινικές. Έχουν νοικιάσει κάποια κρεβάτια, κάποια δωμάτια, τα οποία κάνουν τμήματα για ασθενείς με κορωνοϊό. Φοβάμαι το άγνωστο αύριο. Φοβάμαι ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα στοιχεία του αντιπάλου», συνεχίζει ο γιατρός.

Ο κορωνοϊός θερίζει και στην Ισπανία. Η χώρα εδώ και δύο ημέρες βρίσκεται σε κατάσταση υγειονομικής ανάγκης, στην οποία θα παραμείνει μέχρι και τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα κέντρα υγείας της χώρας είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. «Είναι δύσκολα. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ήδη στο 80% της πληρότητας. Το 40% έως 50% είναι από ασθενείς με κορωνοϊό», σημειώνει με τη σειρά του ο γιατρός σε μονάδα κορωνοϊού στην Ισπανία, Αντώνης Ζήσιμος.