Τα εναλλασσόμενα lockdown μέχρι τον Μάρτιο προκρίνει ως λύση για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη πορεία της χώρας μέχρι το Μάρτιο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμός OPEN ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί προβλέπει μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου καθώς και τον αριθμό των 500 κρουσμάτων στις 30 Νοεμβρίου.

«Από τις 10 του μήνα -όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000- θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. καθηγητής.

Αναφορικά με την πρόταση για εναλλασσόμενα lockdown ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά πως λόγω του ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει περιοριστικά μέτρα και μετά τη λήξη της καραντίνας, το σχέδιο για 21 μέρες τοπικό lockdown και 14 ημέρες ανοιχτά, επαναλαμβανόμενο μέχρι το Μάρτιο τρεις ή τέσσερεις φορές, θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο έναν σταθερό αριθμό κρουσμάτων (500 έως 800 ημερησίως) όσο και έναν διαχειρήσιμο αριθμό εισαγωγών στις ΜΕΘ (περίπου 200), ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να αντέξει την πίεση. 

 

Χριστούγεννα και εστίαση

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως μετά τις 30 Νοεμβρίου και το σταδιακό άνοιγμα του καθολικού lockdown θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο και οι υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες ενώ η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πολύ προσεκτικά.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» κ. Στυλιανός Λουκίδης εκτίμησε πως τα Χριστούγεννα θα είναι «προσεκτικά ανοικτά» ενώ τόνισε πως τα πρώτα αποτελέσματα της καραντινας θα φανούν σε περίπου τρεις εβδομάδες. Παράλληλα υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάλλαξης του ιού.

«Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο «Αττικόν» όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών» ανέφερε ο κ. Λουκίδης.