Οι άνθρωποι έχουν σκύλους ως κατοικίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, με την καθημερινή μας συνύπαρξη με αυτά σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει διάφορες συμπεριφορές. Οι τετράποδοι φίλοι μας δεν σταματούν ποτέ να μας ξαφνιάζουν. Τις περισσότερες φορές μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις συμπεριφορές των κατοικιδίων μας. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν ένα μυστήριο. Τι θέλουμε να πούμε: Όσοι έχετε σκύλους θα έχετε αναρωτηθεί “Μπορούν τα σκυλιά να είναι ή να γίνουν gay;”

Τα κατοικίδια ζώα έχουν εμφανίσει κατά καιρούς διάφορες ερωτικές συμπεριφορές. Κάποιες από αυτές οι άνθρωποι τις χαρακτηρίζουν ομοφυλοφιλικές. Είναι όμως έτσι;


Το 2013 ένας ομοφοβικός ιδιοκτήτης σκύλου ράτσας Pitbull, του Elton, ισχυρίστηκε ότι ο σκύλος του είναι gay και ότι για αυτόν το λόγο δεν τον θέλει πια. Ανέφερε ότι τον είχε δει να είναι πάνω στον άλλο σκύλο του και να προσπαθήσει να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του. Έτσι πήγε και τον άφησε σε ένα καταφύγιο αδέσποτων. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί, όπως φαίνεται, δεν του άξιζε να τον έχει. Ο σκυλάκος λίγο καιρό μετά βρήκε νέο σπίτι και ανθρώπους, λιγότερο ομοφοβικούς, που τον αγάπησαν.

Είχε όμως ο ιδιοκτήτης του σκύλου δίκιο; Είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του σκύλου δείγμα του ότι είναι gay; Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί. Αλλά μπορεί και όχι. Είναι γνωστό ότι πολλοί σκύλοι ανεβαίνουν καβάλα σε άλλους για να δείξουν απλά κυριαρχία. Ότι είναι εκείνοι οι αρχηγοί και έχουν το πάνω χέρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν την παραμικρή ερωτική, θα λέγαμε, επιθυμία στο μυαλό τους. Όπως μάλιστα καβαλούν σκυλιά του ίδιου φύλου έτσι “καβαλούν” και άλλα ζώα του ίδιου φύλου αλλά και διάφορα πράγματα, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κάποια σκυλιά δείχνουν προτίμηση σε άλλα σκυλιά του ίδιου φύλου. Είναι όμως gay; Γιατί το να είναι gay είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η έννοια gay είναι εντελώς ανθρωποκεντρική έννοια και είναι μάλλον υπερβολική να τη χρησιμοποιούμε για τα σκυλιά. Γιατί, όπως συνηθίζεται να λέγεται, κανείς δεν γνωρίζει τι βρίσκεται μέσα στο μυαλό και την καρδιά ενός σκύλου.


Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα σχετίζονται με το παρελθόν. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες περιπτώσεις που οι άνθρωποι συνέδεσαν το gay sex με τους σκύλους. Οι παγανιστές, για παράδειγμα, στην προχριστιανική εποχή συνέδεσαν τους σκύλους με το gay σεξ καθώς για να γιορτάσουν την ανατολή του Σείριου, του αστεριού του σκύλου, επιδίδονταν σε διάφορες πράξεις σοδομισμού. Από εκεί ξεκίνησαν ένας φόβος και μια προκατάληψη ότι υπάρχει ομοφιλοφιλία στους σκύλους. Επίσης η Παλαιά Διαθήκη περιγράφει τους άντρες που πουλάνε το κορμί τους ως σκύλους.

Ένας βασικός λόγος που μιλούμε για gay σκύλους και όχι για άλλα ζώα με ανάλογη συμπεριφορά είναι επειδή απλά ζούμε πολλά χρόνια μαζί τους και μελετούμε τη συμπεριφορά τους. Το ίδιο θα συνέβαινε αν είχαμε και άλλα ζώα ως κατοικίδια καθώς πολλά από αυτά έχουν ανάλογες ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα θηλυκά μακάκες (χιμπατζήδες) όπου όταν δεν υπάρχουν αρσενικά, το ένα θηλυκό “καβαλάει” το άλλο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους πιγκουίνους. Επίσης το 6% των αρσενικών κριαριών κάνει σεξ με κριάρια του ίδιου φύλου και δεν αντιδράει σε θηλυκά κριάρια που το γυροφέρνουν.


Το να καταγράψεις μια τέτοια συμπεριφορά είναι δύσκολο όταν πρόκειται για άγρια ζώα. Οι σκύλοι όμως και οι γάτες είναι δίπλα μας.  Για αυτό βγάζουμε αυτά τα συμπεράσματα. Αλλά ακόμα και αν ένας σκύλος προτιμάει τους αρσενικούς σκύλους ή γάτους, πώς είμαστε σίγουροι ότι είναι gay; Και όπως γνωρίζουμε, κάποια περιστατικά ομοφυλοφιλικού σεξ δεν κάνουν ένα σκύλο ομοφυλόφιλο.

Ένα επίσης πράγμα που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι η στείρωση μειώνει τις ορμόνες τους σεξ, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατανόηση μιας ερωτικής συμπεριφοράς.

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε όλα αυτά είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην αποδίδουμε στα ζώα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες είναι σαφείς: μια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ενός ζώου που μοιάζει με μια ανάλογη ανθρώπινη συμπεριφορά δεν το κάνει αυτόματα και gay.

 

πηγή: petpet.news