Κι όμως... είναι αλήθεια και σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει πως ο σκύλος μας τρώει χόρτα σαν κατσίκι.

 

Ας δούμε λοιπόν τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια ασυνήθιστη.. vegan συμπεριφορά.

Η πιο απλή εκδοχή είναι ότι απλά το κάνει επειδή του αρέσει και έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Του αρέσει η γεύση του χόρτου, όπως του αρέσει όταν του δίνεις να φάει πεπόνι!

Μια άλλη εκδοχή, και σ' αυτή συμφωνούν και πολλοί επιστήμονες, είναι ότι τα σκυλιά τρώνε χόρτα ή γρασίδι επειδή νιώθουν κάποια ενόχληση στο στομάχι.
Πολλές φορές μάλιστα, πιθανώς να το κάνουν για να προκαλέσουν εμετό και να νιώσουν καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε φορά που τρώει χόρτα θα κάνει εμετό.
Αν όμως παρατηρήσεις ότι συχνά τρώει μετά μανίας χόρτα και τα καταπίνει αμάσητα, τότε πιθανώς η ενόχλησή του έχει διάρκεια.

Τα χόρτα γενικά δεν ανήκουν στις διατροφικές συνήθειες των σκύλων, όμως τα σκυλιά σ' αυτή την περίπτωση "ξέρουν" κάτι παραπάνω: ξέρουν πως αν τα φάνε ο οργανισμός τους θα τα αποβάλλει, γι' αυτό και το κάνουν όταν έχουν κάποια στομαχική διαταραχή ή κάτι έχει σκαλώσει κάτι, για παράδειγμα, στον οισοφάγο τους. 

Η τρίτη εκδοχή είναι για καθαρά διατροφικούς λόγους.
Αν το σκυλί σας δεν νιώθει πως "σκάει από υγεία", ο οργανισμός του του "δίνει σήμα" πως του λείπουν κάποιες ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα.., και για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες τρώει σε μικρές ποσότητες λίγο χορταράκι.

Αυτό συνήθως το καταλαβαίνουμε αν ο σκύλος τρώει αραιά και που μικρές ποσότητες χόρτου.

Τέλος, μια άλλη εκδοχή είναι η... βαρεμάρα!
Πλήττει θανάσιμα και μεταλλάσσεται σε κατσίκι για να περνά η ώρα.
Μην σας φαίνεται παράξενο. Για τον ίδιο λόγο μασάει άλλωστε και την παντόφλα σου, σκίζει ό,τι χαρτί βρει μπροστά του ή δαγκώνει το πόδι της καρέκλας.

Για να αποβάλλει αυτή την κακή συνήθεια, δώσε του την ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί, να τρέξει, να παίξει, να διασκεδάσει ώστε να κουραστεί και να ησυχάσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, να θυμάσαι ότι επιβάλλεται να προσέχεις τι χόρτα τρώει, γι' αυτό μην τον αφήνεις να πλησιάζει σε σημεία όπου υποπτεύεσαι ότι ψεκάζουν με φυτοφάρμακα ή περνούν λύματα και μολυσμένα νερά.