Πώς σταματάς ένα μωρό που κλαίει για αρκετή ώρα;

Κάποιοι γονείς επιλέγουν να το ταρακουνήσουν για κάποια δευτερόλεπτα έως και λίγα λεπτά. Κάποιοι από άγνοια δεν αντιλαμβάνονται ότι εκείνη την ώρα που εκδηλώνουν αυτού του είδους την συμπεριφορά, προβαίνουν σε σωματική κακοποίηση του ίδιου τους του παιδιού.

Η κακοποίηση αυτή ονομάζεται «σύνδρομο ανατάραξης» και οι συνέπειες για την ψυχοσωματική του ανάπτυξη μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες, με χειρότερη όλων την πρόκληση θανάτου του παιδιού. Το βίαιο τράνταγμα μπορεί να προκαλέσει τραύμα κεφαλής, σύνδρομο κραδασμών κρούσης, αλλά και σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Οι αδύναμοι μύες του λαιμού, η πληθώρα των ευαίσθητων αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή, ο εγκέφαλος που μπορεί να χτυπάει στο εσωτερικό του κρανίου, μπορεί να προκαλέσει μώλωπες, εσωτερική αιμορραγία, σπάσιμο οστών, βλάβες στα μάτια, τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα του μωρού κ.ο.κ.

Το σύνδρομο ανατάραξης, συναντάται συχνότερα σε παιδιά κάτω των δύο ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται σε βρέφη ηλικίας 6 έως 8 εβδομάδων, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες, μέχρι 5 ετών.

 
Η ανατάραξη του μωρού συμβαίνει συνήθως όταν το άτομο φροντίδας αισθάνεται απογοήτευση ή θυμό και δεν έχει την υπομονή ή δεν ξέρει πώς να κάνει το παιδί να σταματήσει να κλαίει. Αυτού του είδους η κακοποίηση είναι σοβαρή αν και δεν γίνεται σκοπίμως, δηλαδή δεν είναι αντιληπτή από τους γονείς ως κακοποίηση. Αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας ή το μωρό κάποιου άλλου είναι θύμα του συνδρόμου ανατάραξης, τότε ειδοποιείστε αμέσως το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που είναι απειλητική για το βρέφος και απαιτείται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Τις περισσότερες φορές που το βρέφος ή το νήπιο σταματάει να κλαίει ύστερα από την ανατάραξή του, είναι συνήθως επειδή έχει ήδη προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλο. Η ανεξέλεγκτη βία και δύναμη του ενήλικα δεν επιτρέπει την στήριξη του κεφαλιού από το βρέφος που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται από μόνο του να το στηρίξει.

 Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου το βρέφος ύστερα από την ανατάραξή του σταματάει να αναπνέει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό μπορεί να κάνει εμετό μετά από το ταρακούνημα. Για να αποφευχθεί ο πνιγμός, κυλήστε απαλά το μωρό στο πλάι, φροντίζοντας να κυλήσει ολόκληρο το σώμα του ταυτόχρονα. Εάν υπάρχει τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, αυτή η μέθοδος κύλισης μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης στη σπονδυλική στήλη. Είναι σημαντικό να μην σηκώνετε το μωρό ή να του δίνετε τροφή ή νερό εκείνη την ώρα.

Αν το μωράκι κλαίει συνεχόμενα, μπορείτε να σταματήσετε το κλάμα του τρίβοντάς του την πλάτη, τραγουδώντας του, βάζοντάς του να ακούσει ήχους, κάνοντάς το βόλτα κοκ. Αν τίποτα δεν λειτουργεί, τότε ίσως αυτός που χρειάζεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, δεν είναι το μωρό, αλλά εσείς.



Πηγές:
https://www.healthline.com/health/shaken-baby-syndrome
https://www.webmd.com/parenting/baby/shaken-baby-syndrome#1
https://www.hellomotherhood.com/article/560999-what-are-the-dangers-of-throwing-a-baby-up-high/

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

πηγή: papadopsixologos.blogspot.com