Η Αθήνα μετά το κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας με τις εκατοντάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις, απαντά με σκληρό τρόπο «κλείνοντας» το Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή το σύνολο των αντιαεροπορικών συστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να βγουν από τις αποθήκες και αναπτυχθούν στις προβλεπόμενες από τα επιχειρησιακά σχέδια θέσεις τους.

Πρόκειται για συστήματα που βρίσκονται ήδη στα νησιά αλλά θα μετακινηθούν σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία.

Εάν η τουρκική πολεμική αεροπορία προχωρήσει σε νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, τα οποία ήταν μερικά μόνο από τα νησιά που χθες Τετάρτη καταγράφηκαν υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών F-16, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, σε επιφυλακή έχει τεθεί το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, το οποίο σημαίνει ότι τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και το Ναυτικό θα κινούνται σε ρυθμούς «πολέμου».

Η Τουρκία δοκιμάζει τις ανοχές της Ελλάδας - «Καταιγίδα» παραβιάσεων

Η Τουρκία προχωρά ένα βήμα παραπέρα τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, με «καταιγίδα» παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων επάνω από ελληνικά νησιά, με τους αξιωματούχους της να προκαλούν και με τις δηλώσεις τους οι οποίες κινούνται στο ύφος «θα κάνουμε ό,τι θέλουμε».

 

Από τη μεριά της, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποιούν την τουρκική ηγεσία ότι μπορεί να υπάρξει «ατύχημα» με απρόβλεπτες συνέπειες, την ίδια ώρα που ο πόλεμος στη γειτονιά μας μαίνεται. Συνεπώς, το «παιχνίδι με τη φωτιά» της τουρκικής ηγεσίας πρέπει να σταματήσει για να μην κατέβει ο πόλεμος «νοτιότερα...».

Δύο διαβήματα του ΥΠΕΞ 

Για τον λόγο αυτό χθες και σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε δύο διαβήματα στην Τουρκία για ότι συνέβη πάνω από το Αιγαίο.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Σε αυτό το πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας, τα ΜΟΕ τα οποία θα συζητιούνταν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν όσα έχουν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατίθενται για το μέλλον.

Αριθμός ρεκόρ παραβιάσεων εχθές (126) και 20 υπερπτήσεις

Χθες τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 20 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, βάζοντας στο στόχαστρο τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τα Ίμια, την Καλόλυμνο, τη Σάμο, τους Φούρνους, τη Ρω, τη Μεγίστη και τις Οινούσσες, ενώ σημειώθηκαν και 126 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.


Η παράνομη και άκρως επικίνδυνη ενέργεια των τουρκικών αεροσκαφών ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι ένα ανελέητο κυνηγητό βρισκόταν σε εξέλιξη με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τους εισβολείς. Ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από τη Λήμνο, τον Βόλο και τη Σούδα και Mirage 2000-5 από τη Σκύρο σπεύδοντας στο κεντρικό Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έδωσε εντολή να απογειωθεί μεγαλύτερος αριθμός ελληνικών αεροσκαφών σε σχέση με τα τουρκικά και έτσι γύρω στις 12.30 το μεσημέρι 12 ελληνικά μαχητικά καταδίωκαν οκτώ τουρκικά. Μέχρι τις 13.25, όταν αποχώρησε το τελευταίο τουρκικό F-16, είχαν καταγραφεί πολλές και σκληρές αερομαχίες, με τα τουρκικά μαχητικά να έχουν διαρκώς στις ουρές τους τα ελληνικά αεροσκάφη.

Αυτήν τη φορά η Άγκυρα δεν είχε καμία δικαιολογία, καθώς η «Γαλάζια Πατρίδα» ολοκληρώθηκε πριν από το Πάσχα και η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να προβάλει τις παράνομες αξιώσεις της στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχος αριθμός υπερπτήσεων είχε να καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021, όταν η Άγκυρα είχε κλιμακώσει την επιθετική της πολιτική σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας εξαιτίας της έναρξης των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την αμερικανική.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία των αρχηγών όλων των κλάδων, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση της παράνομης και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ αποφασίστηκε η ακύρωση της πρόσκλησης που είχε σταλεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στη νατοϊκή άσκηση «NATO Tiger Meet 2022» που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Η ελληνική πλευρά έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διαθέτουν Μοίρες με σύμβολο την Τίγρη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσκληση είχε σταλεί και στην 192 Filo, τις «Τίγρεις» δηλαδή της τουρκικής αεροπορίας.

«Επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα στο Αιγαίο»
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι «δεν μπορείς να εκπαιδεύεσαι με ανθρώπους που λόγω της επικίνδυνης συμπεριφοράς τους μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες». Μάλιστα, το πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «οι Τούρκοι πιλότοι ζουν γιατί κάποιοι από τη δική μας πλευρά δεν έχουν πατήσει ακόμη το κουμπί».

Ακόμη και πριν από τη χθεσινή κλιμάκωση στο Αιγαίο θεωρούνταν απίθανο οι Τούρκοι να αποδεχτούν την πρόσκληση, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να υποβάλουν σχέδιο πτήσης, δηλαδή να αναγνωρίσουν τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου, να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και να δείξουν απόλυτο σεβασμό στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η υποβολή σχεδίου πτήσεως μεταφράζεται και ως πλήρη απόρριψη των παράνομων επιχειρημάτων της Άγκυρας πάνω στα οποία βασίζει την επιθετική της πολιτική στους ουρανούς
του Αιγαίου.

Από το 1974 μόνο μία φορά οι Τούρκοι έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσης. Το 2016 είχαν υποχρεωθεί να το κάνουν προκειμένου να ανακτήσουν το ελικόπτερό τους με το οποίο είχαν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη οι αντικαθεστωτικοί αξιωματικοί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τότε κλαδάρχης του ΓΕΝ, είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι προκειμένου να έρθουν στην ελληνική επικράτεια και να παραλάβουν το ελικόπτερο θα έπρεπε να υποβάλουν σχέδιο πτήσης.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα για συνάντηση και επίσημες συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

O Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων χθες. «Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησία. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά από είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».