Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου, θα δοθεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος την οποία θα λάβουν όλοι οι καταναλωτές και η οποία θα κυμανθεί από 18 έως 600 ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα όλοι οι συναρμόφιοι υπουργοί μετά το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης

Η έκτακτη αποζημίωση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία με οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ, που είδαν συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και πάνω, ενώ καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι δικαιούχοι ανέρχονται στους 1.200.000.

Το ποσό, με ελάχιστο όριο τα 18 ευρώ και ανώτατο τα 600, θα καταβληθεί μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα ανοίξει, στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή, στο IBAΝ που έχει δηλώσει.

Ο ωφελούμενος θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία που θα δίνει η ΑΑΔΕ αλλά και θα επικαιροποιεί αν χρειάζεται. Επίσης τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους και θα επικαιροποιούνται τα στοιχεία αν έχει αλλάξει κύρια κατοικία.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας «έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α’ κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό».

Πώς υπολογίζεται η επιστροφή

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης 60%.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν, ήδη, καλυφθεί, αναδρομικά, από τον Ιανουάριο, κάτι, που – όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης θα διαπιστώσουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος που θα λάβουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από όπου θα αφαιρεθούν ποσά, που αντιστοιχούν με την ενίσχυση που έπρεπε να λάβουν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σταϊκούρας: «Αυτά είναι τα νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα»

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μιας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών, συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη και αξιοποιούμε την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία με υπευθυνότητα», σημείωσε, ενώ μίλησε για δραστικές παρεμβάσεις.

Στα 3 δισ. ευρώ θα φτάσει έως το τέλος του έτους το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα απορροφηθεί το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

Σύμφωνα, με τον κ. Σταϊκούρα:

Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών. Το κόστος αναμένεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN. Δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 450.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά η επιδότηση τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Το κόστος της παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς λογαριασμούς στα ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στο diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιούλιο του 2022 και για ένα έτος ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμών εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές μεσοσταθμικά να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου. Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το β εξάμηνο του έτους.
Η εξειδίκευση των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα

Σκρέκας: «Επιδότηση 56,6 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος τον Μάιο – Στα 20 ευρώ το φυσικό αέριο»

Στα 56,6 ευρώ θα διαμορφωθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια για τον μήνα Μάιο και στα 120 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η επιδότηση για τον Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε.

Αναλυτικά:

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.
Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.

Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο και θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σκυλακάκης: «Από 18 έως 600 ευρώ οι αναδρομικές επιστροφές για το ρεύμα – Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην επιστροφή 60% του κόστους ρεύματος λογαριασμών κύριας κατοικίας, οικιακών καταναλωτών για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Διευκρίνισε ότι για την επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Η αναδρομική επιστροφή θα αφορά όσους δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος ή τους παρόχους ενέργειας. Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με δηλωθέν φορολογικό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ειδικότερα:
Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου