Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη που εξέδωσε η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει η ΜΚΟ, η έκθεση της οποίας από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα έγινε «σημαία» ενώ δέχθηκε και αρκετές επικρίσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει την Ελλάδα σε υψηλή θέση, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται να διαψεύσουν πανηγυρικά αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από ΜΚΟ, κι όχι από τον επίσημο φορέα της ΕΕ, όπως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» την οποία μάλιστα έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών, η διαφορά είναι εμφανέστατη. Είναι ενδεικτικό πως στην έκθεση της ΜΚΟ η Ελλάδα τοποθετούταν στην τελευταία θέση ανάμεσα στους «27», ενώ γινόταν αναφορά και στη «Βόρεια Κύπρο» - το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα – η οποία μάλιστα παρουσιαζόταν πάνω από τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και στη σωστή τους διάσταση. Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, λαμβάνεται υπόψη οι εγγυήσεις που δίνουν οι νόμοι κάθε χώρας στην ελευθερία έκφρασης, η ασφάλεια των δημοσιογράφων και όσων έχουν δημόσιο λόγο, η ανεξαρτησία και η πολυφωνία του Τύπου όπως και η αξιοπιστία των μέσων και η εμπιστοσύνη στην πληροφορία που παρέχουν.

Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη. Πάνω από τη χώρα μας βρίσκονται Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα είναι Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία και Βέλγιο.

Αντίθετα, σε χαμηλό επίπεδο ελευθερίας του Τύπου βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λετονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια και φυσικά η Τουρκία.


Ο χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου