Αναφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανεξαρτητοποιηθεί από τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο της Ρωσίας και συνολικότερα από την εισαγωγή ενέργειες, κάνει η Die Welt στη διαδικτυακή της έκδοση.

«Η Ελλάδα θέλει να γίνει πρωτοπόρος στο κλίμα και χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες για να το κάνει», αναφέρει η έγκυρη γερμανική εδημερίδα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας δυσκολεύει το εγχείρημα

«Για την ΕΕ, αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ για το εάν οι φτωχότερες χώρες μπορούν να διαχειριστούν την ενεργειακή μετάβαση με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει το εγχείρημα επικίνδυνο», σημειώνει η εφημερίδα όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Φιλοδοξία της Ελλάδας

«Αυτοί είναι φιλόδοξοι στόχοι για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία και την οικονομική κρίση. Η πράσινη επανάσταση είναι ακριβή και οι άνθρωποι είναι δύσπιστοι… Η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη από τις Βρυξέλλες για αυτό το έργο μαμούθ. Περίπου 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα πάνε στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει και ιδιωτικές επενδύσεις παρόμοιου ύψους ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης».

«Η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας πλήττουν ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Οι φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα έχουν λιγότερα περιθώρια για αποζημιώσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκίνηση κατασκευής του σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου

Στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στις 3 Μαΐου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU).

Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και μέσω αυτής της εγκατάστασης θα καλύπτεται περίπου το 80% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB, θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, και θα μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο και την Βόρεια Μακεδονία που αναμένεται να συμπράξει στο έργο όπως και την Σερβία. Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας. Η συνολική χωρητικότητα θα φτάνει τα 5,5δισ. κυβικά μέτρα με τις συνολικές ανάγκες της Ελλάδας να είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα.

Παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα και την ολοκλήρωση και άλλων κρίσιμων υποδομών και συνδέσεων με αγωγούς η χώρα θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια. Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, και η γεωπολιτική αναβάθμιση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς καθίσταται ενεργειακή πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να σηματοδοτεί την σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια της Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στενεύουν ενισχύει την αξία του έργου και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η Αθήνα έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα της στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Με κάθε διπλωματικό τρόπο πιέζει προς την κατεύθυνση μιας κοινής πρωτοβουλίας για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με παρέμβαση στις τιμές χονδρικής και την χρηματοδότηση των κρατών – μελών από τα 230 δισ. ευρώ που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα έθεσε χθες στους ομολόγους του ο Κώστας Σκρέκας, κατά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Σημείωσε ότι «οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» και χαρακτήρισε πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει «μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας».