Το εντυπωσιακό "ματωμένο φεγγάρι" θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Κυριακή 15 Μαϊου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη της Σελήνης.
 
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το φως που θα φτάνει τη σελήνη θα έχει διαθλαστεί μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, με αποτέλεσμα το χρώμα της να αλλάζει από γκρι σε ροζ και στη συνέχεια από πορτοκαλί σε κόκκινο.

Η υπερπανσέληνος του Μαΐου αναμένεται να κορυφωθεί στις 16 Μαΐου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποκαλείται από τους αστρονόμους ως «ματωμένο φεγγάρι», λόγω της ολικής έκλειψης Σελήνης, η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή ως το «φεγγάρι των λουλουδιών».

Η ονομασία αυτή καθιερώθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής, επειδή η χρονική περίοδος του Μαϊου είναι ταυτισμένη με την άνθιση.

Για την παρατήρηση του φαινομένου του "ματωμένου φεγγαριού" δεν απαιτούνται ειδικά γυαλιά, όπως στην ηλιακή έκλειψη. Τα κιάλια όμως ή ένα τηλεσκόπιο κάνουν την εμπειρία της παρατήρησης περισσότερο απολαυστική.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στις 16 Μαΐου στις 07:30.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από τμήματα της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού, σύμφωνα με το Space.com.

Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις το 2022. Η επόμενη θα λάβει χώρα στις 8 Νοεμβρίου 2022.

Σημειώνεται πως ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι φαίνεται λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αφού βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

«Επειδή η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, το φεγγάρι είναι μερικές φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι άλλες φορές κατά τη διάρκεια της τροχιάς του», σύμφωνα με τη NASA.

Μπορείτε παρακολουθήσετε και live από τη NASA το φαινόμενο: